Če bi trdili, da se na slovaško izbrano vrsto v zadnjih dneh težave lepijo kot muhe na med, se verjetno ne bi zmotili. Moštvo bo v primerjavi z uvodnim porazom na kvalifikacijski tekmi z Angleži (0:1) gostovanji proti Slovencem in Škotom pričakalo močno oslabljeno. Že dalj časa je jasno, da zaradi prejetega rdečega kartona proti Otočanom ne bo smel nastopiti Martin Škrtel, zdravstvene težave pa so razlog, da bodo manjkali tudi branilec Peter Pekarik in vezista Viktor Pecovsky ter Norbert Gyömber.

Vendar pa omenjeni problem še zdaleč ni edini, ki v zadnjih dneh dviguje prah v deželi pod Tatrami. Za slabo voljo slovaških reprezentantov je že pretekli teden poskrbel predsednik Slovaške nogometne zveze Jan Kovačik. Obe strani sta se sporekli zaradi izplačila premij, saj nogometaši menijo, da si jih zaslužijo že za vpoklic, v kar pa 54-letnik nikakor ne želi privoliti.

A prav nič ni Slovakov bolj vznejevoljilo kot incident, ki si ga je večer pred ponedeljkovim reprezentančnim zborom v Sencu privoščil zvezdnik Vladimir Weiss. Sina nekdanjega slovaškega selektorja, znanega po nič kaj športnem življenju, je policija ustavila med izletom po bratislavskih lokalih, pri čemer je bilo v njegovem avtomobilu kar deset ljudi. Ker je muhasti nogometaš zavrnil tako alkotest kot odvzem krvi, je noč preživel na policijski postaji, posledično pa tudi zamudil na reprezentančni zbor. »Pogovoril sem bom z njim, a tudi če je nedolžen, na naslednjih dveh tekmah ne bo igral. Žalosti me, da se je to zgodilo, saj mi je kot igralec resnično pri srcu. V preteklosti nam je bil v veliko pomoč. Je eden najpomembnejših članov naše reprezentance, ki pa sedaj potrebuje predvsem mir,« je bil jasen prvi mož slovaške stroke Jan Kozak.

Slovaki, ki so se s Slovenci doslej pomerili štirikrat in vpisali po dva poraza in remija, se bodo v soboto tako primorani opreti predvsem na zvezdnika Napolija Mareka Hamšika. Z 19 goli najboljši slovaški strelec bo hkrati v Stožicah tudi najdražji igralec na igrišču. Vrednost 29-letnika znaša kar 38 milijonov evrov oziroma skoraj toliko kot vrednost vseh njegovih reprezentančnih soigralcev skupaj.