Čeprav smo v poletnih mesecih pridno vrtnarili, jesen še ni čas za počitek. Zdaj je namreč zadnji čas, da na gredice posadimo in posejemo še zelenjavo, ki jo bomo lahko pobirali še v zimskem času. Če smo čez poletje imeli na gredah zastirko, nam bo marsikatero delo prihranjeno. Tla namreč pod zastirko niso zbita, zato jih bomo lažje zrahljali. Ravno tako jeseni ni treba dognojevati tal.

Čas je za zimsko solato in motovilec

Čeprav ji pravimo zimska solata, je ne bomo jedli pozimi. Tudi rastline si pozimi vzamejo čas za počitek in spomladi, ko se otopli, rastejo naprej. Kljub vsemu pa lahko že v enem mesecu režemo sveže zelene glavice, ki jih še te dni lahko posadimo. Seveda naj bodo izbrane sadike zdrave, kompaktne in imeti morajo tudi dobro razvit koreninski sistem ter steblo, ki ni pretegnjeno. Idealno razvite sadike so pri posameznih zelenjadnicah različne. Sadike z dobro razvitim, velikim koreninskim sistemom po presajanju normalno rastejo naprej in takšne lažje prenesejo presaditveni šok. Glede na nihanja temperature, zjutraj pa se tudi že lahko pojavi slana, gredice z zimsko solato zaščitimo s kopreno ali tuneli. Ob lepem sončnem vremenu naj bodo tuneli odkriti, da se prezračijo.

Ni boljšega občutka kot zapičiti vilice v domači motovilec, ki ga nabiramo pozimi in zgodaj spomladi. Za setev je morda najboljša ravno sorta ljubljanski, saj dobro prenaša zimske temperature, prav nič pa ne bo narobe, če ga bomo kljub vsemu zaščitili s kopreno. Sejemo ga povprek, če imate radi vrstice, pa naj bo med njimi 20 centimetrov razmika. So vrtnarji, ki prisegajo tudi na setev v jamicah. Jamice z nekaj semeni morajo ravno tako biti vsaj 20 centimetrov narazen. Motovilec, ki raste v majhnih skupinicah, je lažje in hitreje nabrati. Vsekakor pa toplo odsvetujemo zastirko med motovilcem, saj vas bo pošteno ovirala med njegovim nabiranjem. Ravno tako imamo še čas, da posejemo rukolo, špinačo in vse bolj priljubljeno krešo, rastline, ki jih skozi sezono sejemo v dvotedenskih intervalih. Tako si bomo v gospodinjstvu zagotovili vedno sveže mlade liste. Ob morju, kjer so temperature za kakšno stopinjo višje, še lahko posejemo zadnje letošnje redkvice, ki jih bomo konec meseca pobrali. Ravno tako je še zadnji čas, da posadimo sadike zimskega pora, ki smo ga sejali junija in julija. Pridelek boste pobirali od novembra naprej vso zimo, saj so sorte zimskega pora, kot sta na primer hannibal in blaugrüner winter, odporne proti zmrzali.

Z glavo že v naslednji sezoni

Čeprav je do spomladanske setve še pol leta, je prav, da že zdaj pomislimo, kje in kaj bomo takrat sejali oziroma sadili. Kajti jeseni ne sejemo in sadimo zelenjave, ki bo na gredah do maja, na tiste grede, ki smo jih ob načrtovanju namenili vzgoji zelenjave, ki se seje že zgodaj spomladi. Še vse do sredine oktobra por, drobnjak in stoletni luk ogrožata čebulna muha in porova zavrtalka, majhen leteči škodljivec rumenkasto-rjave barve, ki napada čebulo in por. Da bi predelek zaščitili, ga pokrijemo z agrokoprenami, pomagamo si lahko tudi s starimi, že odsluženimi zavesami. Med posamezne gredice lahko postavimo tudi rumene lepljive plošče, ki zmanjšujejo napad vseh letečih škodljivcev. Muha se ne more upreti rumeni barvi, zato se nalepi na zaščitni premaz in ne doseže rastlin.