V trojici nominiranih podjetij za gazelo savinjsko-zasavske regije so velenjski Mega M, podjetje Petre z Vranskega in še ena velenjska gazela, podjetje Plastika Skaza. Ta je bila že leta 2014 zlata gazela, v regiji pa je bila za najboljšo prepoznana tudi lani.

Mega M je specializiran za celovite rešitve na področju telekomunikacij in informatike. Je operater IP in mobilne telefonije, ponudnik dostopa do interneta in naprednih rešitev računalništva v oblaku. Podjetje, ustanovljeno leta 2002, vodita brata Miran in Matej Meža. Podjetje, ki je lansko leto sklenilo z dobrima dvema milijonoma evrov prodaje, je imelo med letoma 2010 in 2015 indeks rasti 240, medtem ko kazalnik verjetnosti preživetja znaša 62. Svoje poslovne enote imajo še v Združenih arabskih emiratih, na Hrvaškem, Madžarskem in v Avstriji. Zaposlujejo samo visoko izobražene kadre, ki jih spodbujajo, da se ob dodatnem izobraževanju specializirajo, s čimer želijo doseči višjo učinkovitost in kakovost storitev. V razvoj vložijo okoli četrtino prihodkov.

Podjetje Petre je družinsko podjetje, ki se že dobrega četrt stoletja ukvarja z izposojo šotorov, zadnja leta pa so se osredotočili še na proizvodnjo skladiščnih hal. Podjetje sodi med 37 odstotkov slovenskih podjetij, ki jih že prevzema druga generacija. Menedžment podjetja sestavljata ustanovitelja Jože in Marija Petre, naloge izvršnega direktorja pa opravlja Rok Aljaž. Po napovedih naj bi bil prenos upravljanja podjetja na mlajšo generacijo v celoti končan v letu 2017, po mnenju Marije Petre pa naj bi prinesel dodaten zagon v rasti podjetja.

Podjetje je v letu 2015 ustvarilo 4,86 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je dober milijon evrov več kot v letu 2014 oziroma 27-odstotna rast. Podjetje ima zelo visok kazalnik verjetnosti preživetja, saj znaša kar 94 (največ je 100), delež izvoza storitev in izdelkov pa za zdaj znaša sedem odstotkov. Delajo tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji. Fluktuacija med zaposlenimi je majhna, njihova pripadnost podjetju in zavzetost pa sta veliki.

Velenjska Plastika Skaza, katere izvršna direktorica je Laura Rednak, se je zadnja leta preobrazila v razvojno naravnano podjetje, ki postavlja nove trende v tehnološkem razvoju izdelkov iz ekološke plastike. So več kot 30-letni razvojni partner podjetjem z različnih področij, kot so bela tehnika, pohištvena in elektroindustrija ter avtomobilska industrija. Prav delež prihodkov iz avtomobilske industrije, ki trenutno znaša desetino, naj bi kmalu povečali, je pred časom pojasnila Rednakova. Podjetje je lani ustvarilo dobrih 31 milijonov evrov prihodkov in imelo tako med letoma 2010 in 2015 indeks rasti 263, letos pa naj bi prodali že za 36,4 milijona evrov izdelkov. jpš