Družba Prvi faktor, ki je v polovični lasti Nove Ljubljanske banke (NLB) in SID banke, bo po neuradnih informacijah končala v postopku nadzorovane likvidacije. V SID banki in NLB svojih načrtov s skupino, ki ima družbe še v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu, ne razkrivajo, a po naših informacijah naj bi bila za družbi v Beogradu in Sarajevu odločitev o prenehanju že sprejeta, medtem ko naj bi za Ljubljano in Zagreb za zdaj veljala omejitev sprejemanja novih poslov. »Prvi faktor je družba, ki jo nameravamo dezinvestirati, podrobnosti iz poslovnih odnosov pa ne smemo razkrivati,« so s pojasnili usklajeno skopi v NLB in SID banki.

Stroška nadzorovane likvidacije ne razkrivajo

Banki prodajata Prvi faktor že vse od leta 2011, alternativa prodaji, ki se je medtem že izjalovila, pa je bilo že lani tudi nadzorovano prenehanje poslovanja. S tem namenom sta vodenje družbe Prvi faktor zato že maja lani prevzela Marcel Osti Mišanović in Klemen Hauko, vse družbe v skupini, razen zagrebške, pa so sklenile sporazume o prestrukturiranju posojil, ki so določili enotne pogoje financiranja in odplačevanja obveznosti v prihodnjem obdobju. Ne v NLB ne v SID banki ne razkrivajo, koliko naj bi znašal strošek nadzorovane likvidacije družbe, sta pa obe banki, ki sta po dostopnih podatkih tudi edini finančni upnici Prvega faktorja, s pismom podpore enkrat že preprečili njegovo insolventnost. Prenesena izguba minulih let Skupine Prvi faktor je konec lanskega leta dosegla že več kot 27,4 milijona evrov, kratkoročne obveznosti skupine pa so znašale več kot 175 milijonov evrov (od tega do obeh bank 174 milijonov evrov), s čimer so za 44 milijonov presegle kratkoročna sredstva in tako ogrozile solventnost družbe. Obe banki naj bi po naših neuradnih informacijah del sredstev v Prvem faktorju že slabili.

Z dobičkom poslovali le v Zagrebu

Promet Prvega faktorja zadnja leta močno upada. Obseg odkupljenih terjatev skupine je lani znašal manj kot 348 milijonov evrov, kar je slabih 28 odstotkov manj kot v letu prej, ko se je glede na predhodno leto 2013 znižal že za 41 odstotkov, to je na 480 milijonov evrov. Večino prometa ustvarijo odvisne družbe, med temi pa prevladuje družba v Zagrebu, katere delež predstavlja 53 odstotkov prometa skupine. To je bila hkrati edina družba v skupini, ki je lani poslovala z dobičkom, in sicer v višini pol milijona evrov. Konec lanskega leta je skupina tako ustvarila več kot štiri milijone evrov izgube in leto končala z negativnim kapitalom 2,4 milijona evrov.

V začetku leta 2014 je kazalo, da bosta NLB in SID banka Prvi faktor uspešno prodali, in sicer malteški družbi FIMBank v večinski lasti kuvajtske Burgan Bank in bahrajnske United Gulf Bank. A podpisu pogodbe o začetni štiri milijone evrov vredni investiciji v družbo Prvi faktor, s katero bi FIMBank pridobila 40-odstotni lastniški delež in opcijo, da postane 100-odstotna lastnica, ni sledila uresničitev posla. Malteška družba, ki naj bi imela prav tako težave, se je namreč umaknila.