Začetki podjetja Iskra PIO segajo v leto 1991, ko je šlo podjetje Iskra Upori v stečaj. Vodilni delavci PIO niso želeli pristati na zavodu za zaposlovanje, zato so se združili in oblikovali podjetje, katerega ime Iskra je ostalo do danes, dodali so še kratico PIO, ki pomeni proizvodnja industrijske opreme.

Podjetje je specializirano za projektiranje in izdelavo opreme za čisto in čistilno tehnologijo, izvajajo pa tudi nadzor oziroma validiranje čistih prostorov in naprav. Še vedno izdelujejo tudi ALU stavbeno pohištvo, pred dvema letoma pa so prevzeli tudi restavracijo Farovž. Podjetje vodi Andraž Rumpret, ki je eden od osmih solastnikov. Njihova začetna izdelka sta bila ultrazvočni namizni čistilnik za čiščenje laboratorijske opreme in laminarna zaščitna komora, ki omogoča čiste razmere za delo. Nove generacije obeh še vedno prilagodijo in nadgradijo v skladu z zahtevami naročnikov. Nosilni izdelki pa so izdelava opreme po projektih za znane stranke oziroma reševanje problemov njihovih strank.

Skupaj s strankami rešujejo njihove tehnološke probleme in potem razvijejo tudi ustrezno opremo. Po naročilu izdelajo izdelke poljubnih dimenzij in karakteristik – od čistih prostorov, LAF-komor, izolatorjev, vzorčevalnic, tehtalnic, mešalnikov, manipulatorjev, dvigal in druge opreme. Usposobljeni so za delo na eksplozivno nevarnih območjih, kjer je visoka koncentracija prahu ali topil. Delajo za farmacevtsko, medicinsko, kemijsko industrijo, lekarne, bolnišnice ter raziskovalne ustanove.

Njihova največja trga sta Nemčija in Hrvaška, prodajajo tudi na Madžarsko, v Švico, Belgijo, Srbijo in na Poljsko, uspelo jim je prodreti v Rusijo in Južno Afriko. Imajo že 109 zaposlenih, od tega 35 inženirjev. Izvozijo dobro polovico izdelkov. Delež izvoza naj bi letos dvignili na 70 odstotkov.

Podjetje ima lastno raziskovalno skupino, razvijajo pa se ob tesnem sodelovanju s poslovnimi partnerji. »V podjetništvu sta samo dve možnosti – ali rasteš ali stagniraš. Resni kupci pričakujejo, da rasteš in se razvijaš z njimi. Ko nam je Krka ponudila priložnost sodelovanja pri obsežnem in tehnološko zahtevnem projektu v Jastrebarskem, smo izziv sprejeli. Ko smo si podali roke, smo bili 'obsojeni' na pospešeno rast,« opisuje direktor. jpš