Včeraj dopoldne je med prečkanjem Slovenske ceste nasproti glavne pošte v starejšo peško trčil voznik avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki je vozil na progi 1 D. Kot so po ogledu kraja nesreče pojasnili ljubljanski policisti, je 75 let stara peška, ko je vanjo trčil avtobus, nepozorno prečkala cestišče. »S kraja je bila peška z reševalnim vozilom odpeljana v ljubljanski klinični center in je po podatkih policije utrpela lahke telesne poškodbe,« je v imenu ljubljanske policijske uprave sporočila predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Pučko. Dodala je, da bo povzročiteljica nesreče za storjeni prekršek morala plačati tudi denarno kazen.

Do 15. septembra dve nesreči

Včerajšnja nesreča sicer ni bila prva na odseku med Gosposvetsko cesto in Šubičevo ulico, kjer je po celoviti prenovi semaforje in prehode za pešce zamenjal skupni prometni prostor, ki si ga od lanskega septembra delijo le pešci, kolesarji in vozniki mestnih avtobusov, medtem ko je cesta za avtomobile zaprta. Ljubljanski policisti so namreč letos od januarja do 15. septembra obravnavali dve prometni nesreči, ki sta se zgodili na omenjenem odseku Slovenske ceste in v katerih sta bila udeležena dva pešca in dva voznika avtobusov. »Pri tem sta bila v obeh primerih pešca lahko telesno poškodovana in v obeh primerih je bil vzrok za nesrečo peščevo nepravilno prečkanje,« je še pojasnila Pučkova.

Ena od dveh nesreč, v kateri sta bila udeležena starejša peška in voznik mestnega avtobusa, se je na odseku med Gosposvetsko cesto in Šubičevo ulico zgodila marca. Takrat je v bližini pošte in hotela Slon v peško med prečkanjem ceste trčil avtobus številka 3. Kot so tedaj opisali očividci, se je mlajša peška odločila za prečkanje cestišča kljub opozorilom voznika in po trčenju z avtobusom sama trčila še v drugo peško, ki je prav tako padla. Na ljubljanski policijski upravi so takrat ob tem pojasnili, da je mlajša peška utrpela lažje poškodbe in zaradi nepravilnega prečkanja cestišča dobila tudi denarno kazen, medtem ko je druga udeleženka kraj nesreče zapustila še pred prihodom policije.

LPP: Slovenska cesta je varna

Na LPP, kjer dogodek obžalujejo, so ob tem poudarili, da razlog za nesrečo ni skupni prometni prostor in da je prometna ureditev na Slovenski cesti varna. »Vsak udeleženec v prometu mora ravnati previdno in se prilagoditi prometni situaciji,« je v imenu podjetja LPP pojasnila svetovalka za komunikacijo Tamara Deu Ošlak in zagotovila, da so vozniki mestnih avtobusov pri vožnji po Slovenski cesti še posebno previdni, njihova hitrost pa je temu prilagojena.