Grozdna trta po vsem svetu velja za eno najplemenitejših rastlin sploh. Hvalo so ji že v davnini pele številne himne, ki se jim je navsezadnje pridružila tudi naša državna. Nič čudnega, saj iz grozdja pridelujemo vino, eno najžlahtnejših pijač na svetu, če odštejemo čisto izvirsko ali mineralno vodo. In glede na to, da je pri nas tako dobrega vina kot izvirske in mineralne vode v izobilju, smo lahko na svojo deželo še posebej ponosni – in le stežka ostanemo žejni. Vinogradniki so večino letošnjih trgatev že opravili, in čeprav smo Slovenci znani ljubitelji vinske kapljice, bi bilo škoda stisniti prav vsak grozd. Vinogradniki gojijo običaj, da najlepše in največje grozde najslajših sort med trgatvijo pustijo na trti in jih kot trofeje prihranijo za zobanje. S takšnimi grozdnimi jagodami pa lahko pripravimo imenitne prigrizke, denimo skupaj s sirom in orehi, in tudi resnejše jedi, kot je denimo ragu po tokratnem receptu. Seveda pa se grozdje krasno poda v sladke jedi, denimo v zavitek, biskvitno pecivo, k sladoledu…