Občudujem njen izjemni osebni napredek v razvoju veščin in znanj; pravnica, ki se je zaradi svoje ljubezni do dela z ljudmi in načrtnega razvoja njihovih potencialov odločila svojo pravno kariero zamenjati za kadrovanje. Vsakič znova dokazuje, kako pomembno ji je podjetje, karierni razvoj sodelavcev in tudi njen lastni, živi naše vrednote.

Danes mi je povedala zgodbo o svojem sedemletnem sinu in opisala njegovo strast do nogometa. Fant živi za nogomet. Če ga je treba včasih pri likovni vzgoji spodbujati, da skombinira pravilne barve, je pri nogometu čisto nasprotje. Na trening je pripravljen uro pred odhodom, trenira brez komentarjev o utrujenosti, vsak vikend sledijo tekme in posledično uspehi. Pa to je zmagovalna kombinacija, to potrebujemo tudi v podjetjih! Zaljubljenost do svojega dela, do svojega poklica, do zmag!

Včasih se sprašujem, kje na naši poti ljudje izgubimo to strast, tega otroka v sebi? Kaj se nam je zgodilo v življenju, da je po statistiki kar 70 odstotkov vseh zaposlenih v podjetjih pasivnih?

Spominjam se, ko je takšno strast v sebi izgubila tudi ena izmed naših zaposlenih. Bila je izjemna profesionalka, imela je uspehe, vendar je bila vsa v solzah, ko je dala odpoved. Če ste gledali film Brada Pitta z naslovom Moneyball, potem veste, da se je včasih treba posloviti tudi od najboljših igralcev; in to ne glede na to, kako fantastični so na svoji poziciji. Za dosego največjih uspehov šteje ekipa bolj kot posameznik, šteje ekipna strategija in ne strategija enega v ekipi. Vrednote podjetja so ključ do uspeha in ekipno delo je ena izmed njih. Skupaj smo močnejši.

In če se zaposleni ne najde več v naši skupni zgodbi, cenim njegovo sposobnost presoje, njegovo poštenost do sebe in do nas, da nas zapusti in poišče svoje poslanstvo kje drugje. Cenim njegovo moč, kajti v takem trenutku potrebuješ moč, da se ne zliješ s tistimi, ki zgolj čakajo na drugačen jutri, ampak odločno zakorakaš svojim novim ciljem naproti.

V Sloveniji je še vedno sramota, če imaš več kot 2-odstotno fluktuacijo zaposlenih; dajo te v medije, si na vsemogočih forumih. Pa je res, sramota namreč? Je res bolje, da ljudje neodločno čakajo, pri tem pa se hranijo z negativno energijo in govoricami? Kaj ne bi bilo bolje živeti svoje življenje s strastjo, kot ga živi 7-letni sin naše Barbare?

Če bi to domačo nalogo naredil vsak izmed nas, bi se fluktuacija v vsakem podjetju povišala za več kot 30 odstotkov. A to ne bi bila sramota, prej nasprotno. Ljudje bi končno začeli razmišljati učinkovito in kreativno; začeli bi razmišljati, po čem želijo, da si jih njihovi otroci zapomnijo, začeli bi razmišljati, po čem želijo, da si jih zapomni najožja ekipa sodelavcev v podjetju; začeli bi slediti svoji strasti, pa kjerkoli že je.

Dnevno dogajanje se nato iz dogodkov v podjetju zasuče v svet. Sledijo telefonske konference s kupci, kjer si skupaj z našimi razvojniki belimo glave, kako narediti nekaj, kar je skoraj neizvedljivo. Gre se za projekt iz bio materialov; IKEA ne popušča. Reciklati in bio materiali bodo zamenjali vse osnovne plastične materiale do leta 2020. Projekt dodelujemo že več kot šest mesecev, ampak se nam je zopet zataknilo. Kako spraviti lonček iz bio materialov v mikrovalovko? Mogoče na prvo žogo zelo preprosto vprašanje, za nas pa razvojni projekt, ki bo trajal vsaj še dve leti. Ampak verjamemo, da nam bo uspelo.

Ob koncu dneva nas vse zaposlene preseneti še direktorica podjetja, Tanja Skaza, ki se je ravnokar vrnila z obiska iz Silicijeve doline. Tanja ponazarja sončno stran našega podjetja in energija kar zažari, ko stopi v pisarno ali sejno sobo s svojo tisoč in eno idejo. Vemo sicer, da jih je 99,9 % neizvedljivih ta trenutek, ampak nikoli ne veš, kdaj bo treba kakšno potegniti z zaloge.

Svet nas ne čaka, da se bomo mi spremenili, mi moramo biti toliko agilni, da spreminjamo svet. Točno s takšnim sporočilom je tudi začela svojo predstavitev doživetij iz ZDA. IBM, Tesla, Uber, Salesforce, Stanford in še mnogo drugih jo je očaralo, ona pa nas. Ključne izsledke ter kaj od teh super navdušujočih praks bomo implementirali tudi v Skazi, pa vam zaupam jutri.

S Tanjino pomočjo sem se današnji delovni dan zopet naučila nekaj novega: sončnost ustvarja pogoje za spremembe! Da bi šel lahko naprej, se je potrebno spremeniti, delati jutri drugače, kot delaš danes. Toda spremembe so lažje izvedljive pri pozitivnih ljudeh in v pozitivnih odnosih. Tako ne le spremembe, tudi sončnost vpliva na zaposlene in na poslovanje, na vse okoli nas ter na celoten svet v prihodnosti.