Do konca leta se mora okoli 230.000 Slovencev odločiti, kaj bodo storili z delnicami, ki so jim iz obdobja lastninskih certifikatov ostale na registrskih računih. Klirinško-depotna družba (KDD) je namreč imetnikom vrednostnih delnic v začetku tedna poslala obvestila o tem, koliko in katere delnice imajo v lasti. Nekatere izbrane banke smo vprašali, ali v zadnjih dneh opažajo povečano zanimanje strank za prenos registrskih računov na trgovalne, ali so to pričakovali in kako so se na to pripravili. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da naj bi imelo kar 80.000 posameznikov v lasti delnice, katerih vrednost je manjša od 50 evrov. To namreč pomeni, da ti posamezniki najverjetneje ne bodo odpirali trgovalnih računov, saj stroški odpiranja in vodenja trgovalnega računa presegajo vrednost delnic.

Res je, dela imamo čez glavo

V UniCredit banki pojasnjujejo, da so del dejavnosti borznega posredovanja, ki so jih včasih opravljali za stranke, že pred časom prenesli na zunanjega svetovalca, in sicer na družbo Alta. Podobno je storila tudi Gorenjska banka, ki je investicijsko storitev na Alto Invest prenesla že pred dvema letoma. Tako v NLB kot tudi v Novi KMB, Abanki in SKB banki priznavajo, da imajo v zadnjih dneh povečan obseg dela, vendar podarjajo, da so se na takšen obseg dela pripravili. V NLB so v ta namen dodatno usposobili 50 bančnih komercialistov, strankam pa je na voljo kar 440 uslužbencev s specifičnimi znanji s področja vrednostnih papirjev. Bančne uslužbence so v NLB dodatno izobraževali, saj so predvideli, da se bodo »kot sistemska in največja banka pri odpiranju trgovalnih računov soočili z najzahtevnejšimi primeri«. Dodatna izobraževanja uslužbencev so imeli tudi v Abanki. V Novi KBM in Abanki zatrjujejo, da kljub povečanemu zanimanju delo s strankami poteka brez daljših čakalnih vrst. V SKB pa pojasnjujejo, da je prezgodaj govoriti o tem, da so zasuti z delom. Kljub temu strankam svetujejo, naj z odpiranjem trgovalnih računov ne odlašajo.

Nepoučenih je veliko

V bankah opažajo, da so stranke s postopki slabo seznanjene in da potrebujejo celovite informacije. Največ vprašanj se nanaša na to, kaj storiti z delnicami, kakšni so stroški pri odpiranju trgovalnih računov, pričakujejo pa tudi natančno razlago, katere možnosti so jim na voljo. Posamezniki lahko delnice prenesejo na trgovalni račun, lahko jih prodajo, jih prenesejo na tako imenovani smetarski račun ali pa delnice pustijo na sodnem depozitu, kjer po petih letih preidejo v last države. Stroški za odpiranje in vodenje trgovalnega računa na bankah in v borznih hišah so zelo različni. Nekatere banke nudijo tudi določene popuste, kot so na primer letna nadomestila vodenja trgovalnega računa, sicer pa stroški znašajo od 17 do 32 evrov.