Izolsko družinsko podjetje K.M.K. Box, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo embalaže ter drugih izdelkov za široko uporabo, so ustanovili leta 1996. Že po prvem letu poslovanja so prenehali izdelovati kartonasto embalažo in se kot prvi v Sloveniji usmerili na ploščevaloviti polipropilen ali kartonplast, ki je razgradljiv in obnovljiv.

Podjetje, ki ga vodi Valter Krmac, je bilo prva leta edini ponudnik kartonplasta v državi in tudi danes so edini, ki proizvajajo izključno embalažo iz valovitega polipropilena. Skrbijo za vse faze od svetovanja, razvoja, kreiranja, vzorčenja novih oblik embalaže, nabave osnovnega materiala, prodaje do kreiranja trendov vračljive embalaže v prihodnje. Sposobni so izdelati tako male serije izdelkov kot serije več tisoč izdelkov.

Ekološko, kreativno, inovativno

Poslanstvo podjetja, ki je v osnovi družinsko, je ekološko, kreativno in inovativno, sicer pa vseskozi uveljavlja načelo 3R: Reduce-Reuse-Recycle (zmanjšaj, ponovno uporabi, predelaj), kar je osnova krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja.

Nedavno so se odločili za skupno podjetje v Srbiji, ki ga bodo ustanovili skupaj z italijanskim proizvajalcem plošč. Podjetje želi nadgraditi svoje poslovanje z ustanovitvijo inštituta za embaliranje, v katerega želijo vključiti vse, ki svoje izkušnje in vizijo usmerjajo v trajnostni razvoj.

Izolska gazela, ki v raziskave in razvoj vloži pet odstotkov prihodkov, je leta 2014 ustanovila tudi lasten razvojno-raziskovalni oddelek in ga vpisala v register ARRS. Trenutno izvozijo okoli 55 odstotkov izdelkov. Uporaba polipropilena je mogoča na različnih področjih, K.M.K. Box pa trenutno največ embaliranih izdelkov dostavi avtomobilski industriji. V prihodnje naj bi delež izdelkov za široko uporabo predstavili prek spletne prodaje.

Zanesljivo podjetje

V letu 2015 so z 42 zaposlenimi ustvarili 7,37 milijona evrov prihodkov od prodaje, indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 je znašal 203, podjetje pa ima ob bonitetni oceni A++ tudi visok kazalnik verjetnosti preživetja, saj znaša 94 (največ je 100).

V podjetju so trenutno v fazi delitve na dve dejavnosti, in sicer dejavnost tiska in dejavnost embalaže. Tako sta se lastnika odločila glede na dejstvo, da so v podjetje vpeti družinski člani, ki bodo prevzeli vsak svojo dejavnost. V tem vidijo prednost, ker bo to izziv za mlade prevzemnike. jpš