Postojnski DAPZ, katerega začetki segajo v leto 1987, zagotavlja celostne orodjarske storitve od konstrukcije in izdelave orodij do prvih vzorčenj in meritev izdelkov oziroma orodnih delov. Njihovi glavni produkti so orodja za reflektorje, leče, zaslonke in ohišja za svetila v avtomobilski industriji.

Solastnika podjetja Zdravko Prelc, ki je tudi izvršni direktor podjetja, in Aleksander Doles, ki je tehnični direktor, sta se pred 30 leti začela ukvarjati z montažnimi pripravami, nato sta prešla na področje orodjarstva, podjetje DAPZ pa je bilo ustanovljeno leta 1997 kot posledica širitve že uveljavljene orodjarske obrti. Njihova proizvodnja je opremljena s CNC-stroji za različna področja obdelav, kot so frezalni stroji, potopna erozija, žična erozija in tuširna preša.

Gazela sodeluje z gazelami

Podjetje je preraslo v razvojnega dobavitelja. Vsi njihovi izdelki so v celoti narejeni po naročilu kupcev. Njihova konkurenčna prednost so izdelki, ki potrebujejo malo vzdrževanja, in dosledno spoštovanje dobavnih rokov. Med njihovimi večjimi kupci je Hella Saturnus, ki predstavlja kar 70 odstotkov prometa, skupaj z njo tudi strokovno rastejo.

Desetino prodajo drugim slovenskim kupcem, kot sta gazeli Plastika Skaza in Elvez, pa Biplast in Tomplast, petino pa izvozijo, večino prek koncerna Hella, kjer sodelujejo s kupci v Nemčiji, na Slovaškem, Kitajskem in v Mehiki, v manjšem obsegu prodajajo tudi v Avstriji.

Podjetje je leto 2015 končalo z 2,3 milijona evrov prihodkov in 21 zaposlenimi, indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 je znašal 202, kazalnik verjetnosti preživetja pa 84 (od skupnih 100).

Ob Prelcu in Dolesu so med ključnimi vodilnimi kadri še vodja prodaje in vodji proizvodnje, ki so med drugim programerji in pomagajo proizvodnji, ko je treba. V podjetju verjamejo v medsebojno zaupanje tako med zaposlenimi kot s ključnimi kupci. Direktorja se nameravata najpozneje v desetih letih umakniti s položajev upravljanja podjetja in vodenje prepustiti trem ključnim sodelavcem, ki so jima že zdaj v veliko oporo.

Še veliko možnosti za razvoj

Zdravko Prelc meni, da imata tako panoga kot njihovo podjetje veliko možnosti za nadaljnji razvoj. Zato načrtujejo, da bodo v prihodnjih petih letih za osem ljudi povečali število zaposlenih, do leta 2019 naj bi nakupili novo opremo – potopno in žično erozijo večjih dimenzij vrednosti 500.000 evrov – in na tak način še povečali kakovost izdelkov.

Kot lokalno podjetje so dobro povezani s Šolskim centrom Postojna in dijakom ter študentom omogočajo opravljanje prakse. Praktikante razporedijo na taka delovna mesta, kjer bo pozneje obstajala možnost za zaposlitev. jpš