Tekmovalni sistem se v primerjavi z minulo sezono ni spremenil: 28 klubov, ki letos prihajajo iz 19 držav, je razdeljenih v elitni skupini A in B s po osmimi klubi ter »drugorazredni« C in D s po šestimi. Iz zgornjega doma se v nadaljevanje uvrsti po šest najboljših ekip iz vsake skupine: zmagovalca napredujeta neposredno v četrtfinale, klubi od 2 do 6 pa v osmino finala. Po dve najboljši ekipi iz skupin C in D v spodnjem domu se bosta borili za napredovanje v osmino finala, kamor se bosta uvrstila le zmagovalca dvobojev po sistemu C1 – D2 in C2 – D1. Po osmini finala (od 22. marca do 4. aprila 2017) in četrtfinalu (od 19. do 30. aprila 2017) bo 3. in 4. junija 2017 v dvorani Lanxess Arena v Kölnu že osmič zapored sklepni turnir najboljše četverice.

Kielce prekinile 11-letno vladavino

V Lanxess Areni z zmogljivostjo 20.000 gledalcev, v kateri bo treba za dvodnevni spektakel odšteti od 75 do 345 evrov, so Kielce prekinile popolno vladavino nemških in španskih klubov, ki so po evropskem naslovu Celja leta 2004 osvojili kar 11 zaporednih lovorik (Španci šest, Nemci pet). Odkar sklepni turnir poteka v Kölnu, so bili med najboljšo četverico le klubi iz sedmih držav: 11-krat nemški, 8-krat španski, po trikrat poljski in madžarski ter po enkrat ruski, danski in francoski. Med klubi se lahko s šestimi udeležbami na zadnjem dejanju lige od skupno sedmih pohvali Kiel, z enim manj Barcelona, oba pa sta le po dvakrat stala na najvišji stopnički: Kiel v letih 2010 in 2012, Barcelona 2011 in 2015. A Katalonci imajo v 23 sezonah rekordnih osem naslovov prvaka, Kiel (tako kot tudi že pokojni Ciudad Real) tri, na seznamu držav, iz katerih prihajajo prvaki Evrope, pa je samo pet imen: Španija (14), Nemčija (6), Slovenija, Francija in Poljska (po 1).

Če gre verjeti jakostni lestvici najboljše deseterice, ki jo je objavila evropska zveza EHF, je največji favorit Veszprem, sledijo pa mu Paris St. Germain, Rhein Neckar, Vardar, Flensburg, Barcelona, Kielce, Zagreb, Pick Szeged in Kiel. »Skupina A, v kateri igramo, je ena najtežjih v zgodovini lige prvakov. V zadnjih treh sezonah smo trikrat igrali na sklepnem turnirju v Kölnu in minimalni cilj je ponovitev tega uspeha. V zadnjih dveh letih smo dvakrat izgubili v finalu proti Barceloni in Kielcam, letos pa želimo narediti korak višje,« napoveduje Veszpremov zvezdnik Laszlo Nagy pred sezono, v kateri bo madžarski klub praznoval 40-letnico delovanja. V mesto ob Blatnem jezeru je prišlo kar enajst igralcev, med njimi tudi Slovenca Blaž Blagotinšek (Celje) in Dragan Gajić (Montpellier).

Naslov prvaka branijo Kielce, kjer bo Urošu Zormanu družbo delal rojak Dean Bombač. Prestop Koprčana iz Picka Szeged je bil po oceni EHF drugi najpomembnejši pred začetkom sezone, pred njim je bil le Nemec Uwe Gensheimer, ki je zapustil Rhein Neckar in odšel v PSG. »V športu je vedno tako, da je težje braniti kot napadati lovoriko. Trikrat smo bili v zadnjih štirih sezonah med najboljšimi štirimi v Kölnu, enako si želimo tudi v tej. Ko pa si tam, je vse mogoče,« meni Talant Dušebajev, trener Kielc, ki je ligo prvakov osvojil kot igralec (Teka, Ciudad Real) in trener (Ciudad, Kielce).

Vratarja imata skupaj 78 let

S skoraj 17 milijoni letnega proračuna, ki ga polnijo predvsem katarski šejki, je PSG najbogatejši klub v rokometni zgodovini. V minuli sezoni je v Kölnu osvojil tretje mesto, v tej pa Arabci »zahtevajo« naslov prvaka. Čeprav je zdajšnji trener Zvonimir Serdarušić že stal na vrhu Evrope leta 2007 s Kielom, ga z zvezdniško ekipo PSG čaka zahtevna naloga, česar se zaveda tudi športni direktor Bruno Martini.

»Skoraj vsi igralci našega kluba so v različnih reprezentancah nastopili na OI v Riu, zato so bile priprave kratke in v zdesetkani zasedbi. A upam, da to ne bo imelo prehudega vpliva na sezono. V prejšnji sezoni smo bili prvi v skupini in se uvrstili neposredno v četrtfinale, to pa želimo ponoviti tudi letos, čeprav igramo v verjetno najtežji skupini v zgodovini tega tekmovanja. Imamo že izkušnjo, kako je igrati v Kölnu, uvrstitev na sklepni turnir pa je znova naš cilj. Vemo, kako težko je priti do Kölna. Ko pa si med štirimi najboljšimi, je vse mogoče – spomnite se le presenetljivega slavja Kielc. Kar pet ekip iz skupine A, poleg nas še Veszprem, Barcelona, Flensburg in Kiel, ima možnosti za naslov prvaka,« napoveduje Bruno Martini. Nekdanji legendarni francoski vratar se dobro zaveda, da bo veliko odvisno tudi od Thierryja Omeyerja in Gorazda Škofa, ki tvorita najstarejši vratarski dvojec v rokometni zgodovini – skupaj imata 78 let (vsak po 39).

Rokometna liga prvakov – sezona 2016/17

Dnevnik

PODATKI

Skupina A

Skupina B

Veszprem

Rhein Neckar

Madžarska

Nemčija

Barcelona

Kielce

Španija

Poljska

Paris St. Germain

Vardar

Francija

Makedonija

Bjerringbro-Silkeborg

Zagreb

Danska

Hrvaška

Wisla Plock

Meškov Brest

Poljska

Belorusija

Flensburg

Pick Szeged

Nemčija

Madžarska

Kadetten

Celje P. Laško

Švica

Slovenija

Kiel

Kristianstad

Švedska

Nemčija

Skupina C

Skupina D

La Rioja

Nantes

Španija

Francija

Metalurg

Holstebro

Makedonija

Danska

Čehovski medvedi

Motor Zaporožje

Rusija

Ukrajina

Montpellier

Bešiktaš

Francija

Turčija

Elverum

Dinamo Bukarešta

Norveška

Romunija

Tatran Prešov

Braga

Slovaška

Portugalska