»Gorenje bi letos zagotovo igralo v evropski ligi prvakov, če bi bil kvalifikacijski turnir na Slovaškem kakšen teden kasneje. V primerjavi s prejšnjo sezono je zelo spremenilo ekipo in potrebuje čas za uigravanje, kajti klubi, pri katerih prihaja do takšnih velikih sprememb, imajo na začetku sezone vedno težave. A prepričan sem, da ima Gorenje ekipo za ligo prvakov,« je pred včerajšnjo tekmo gostom popihal na dušo Zagrebov trener Veselin Vujović. A ne glede na njegove pohvalne besede so slovenski podprvaki delovali povsem nebogljeno.

Čeprav je bil hrvaški prvak brez štirih nosilcev igre (Luka Šebetić, Zlatko Horvat, Domagoj Pavlović, Dobrivoje Marković), se to na igrišču ni poznalo. Gostje, ki so igrali v popolni zasedbi, so iztržili le eno začetno izenačenje pri 1:1, nato pa je prednost v korist Zagreba začela naraščati. Po slabih 27 minutah je bilo za Gorenje katastrofalnih 5:12, pri čemer sta se med strelce za velenjsko ekipo vpisala le dva igralca – Rok Golčar (3) in Vid Levc (2). Za visoko prednost Zagreba je bil zaslužen tudi slovenski reprezentančni trojec, ki je igral od prve sekunde tekme: vratar Matevž Skok je v prvem polčasu zbral osem obramb (ustavil je kar 56 odstotkov strelov), David Miklavčič in Darko Cingesar pa sta v tem delu igre dosegla po dva zadetka.

V prvem polčasu je Gorenje skupaj »spacalo« le sedem zadetkov, za enak izkupiček pa je v drugem potrebovalo manj kot petnajst minut. A tudi to ni pomagalo, prav tako kot ne dejstvo, da je na začetku drugega dela zaostanek dvakrat zmanjšalo na minus štiri (11:15, 12:16). »Miklavčič je vroč,« je kar v angleščini navdušeno vpil dežurni napovedovalec v dvorani, potem ko je Slovenec po dobrih desetih minutah drugega polčasa dosegel že peti zadetek. Poleg Miklavčiča je svoj strelski večer nadaljeval tudi 24-letni levi zunanji igralec Stipe Mandalinić iz Splita, z devetimi zadetki najboljši strelec tekme, ki si ga javno v reprezentanci Slovenije (ker v hrvaški ne dobi prave priložnosti) želi tudi selektor Vujović.

Zagreb si je devet minut pred koncem tekme priigral rekordno prednost devetih golov (24:15) in člani gostujoče navijaške skupine Šaleški graščaki so dokončno obnemeli. Jasno je bilo, da se bodo Velenjčani s prvega gostovanja v Sehi vrnili praznih rok, čeprav se največjemu zvezdniku Zagreba Igorju Voriju, ki je pred sezono prišel iz francoskega PSG in ki je včeraj praznoval 36. rojstni dan, kljub številnim poskusom ni uspelo vpisati med strelce.