»Vse priprave na zimo delamo previdneje. Počasneje stopnjujemo pripravljenost. Izkušnje kažejo, da če prezgodaj dosežemo vrh, potem zmanjka načina, kako pripravljenost dvigniti še više. Bomo videli, kaj bo to prineslo za zimo,« je Jakov Fak v nedeljo na Pokljuki navrgel o načinu vadbe, ki je najočitnejša sprememba pred zimo 2016/2017. S tem je najboljši biatlonec delno razkril tudi spremembe, ki jih je trenerski štab s Tomašem Kosom na čelu naredil po lanski nižji beri dosežkov.

Biatlonec iz Mrkoplja, zdaj stanujoč v Ljubljani, je sloves svetovnega zvezdnika rešil šele marca na svetovnem prvenstvu na Holmenkollnu. Kljub nekaj spomladanskim napetostim, ko so v relaciji z osebnim trenerjem Janijem Grilom iskali razloge za slabše dosežke, pripravljalno obdobje navzven poteka umirjeno. Kot je značilno za Kosov sistem dela. Čez 80 dni bo na Pokljuki že tekma svetovnega pokala. Snega je, teoretično, še od pretekle zime ostalo dovolj na dveh snežnih »farmah«.

Edini večji stres na tekmovalni ravni, poleg Fakovega nastopa na kolesarskem maratonu Franja, kjer je dobil lekcijo cestnega kolesarstva od amaterjev, je bil tradicionalno jesensko državno prvenstvo na tekaških rolkah te dni na Rudnem polju. »To, da me je v nedeljo premagal kolega iz bolgarske reprezentance Kasimir Anev, je drugi spodrsljaj v zadnjih šestih letih na Pokljuki. Bil je boljši. Glede konkurence bi bilo še bolj zanimivo, če bi imela tekma še širši mednarodni značaj za več primerjave. Ni dovolj, da tekmo že zaradi mene štejemo kot polmednarodno,« se zasmeji.

Slovenska reprezentanca na letnem svetovnem prvenstvu, ki ga organizira IBU, tudi letos ni nastopila. Na večje revijalne tekme, kot so avgusta na Norveškem in v Nemčiji, ne odhajajo. Zato je bilo lani v tem času, ko sta Fak in Teja Gregorin letela na letnem državnem prvenstvu tako lahkotno, kot da bosta pozimi zmagala skupaj na vsaj desetih tekmah svetovnega pokala, kar malo zavajajoče. Razmerje do drugih članov reprezentance, kot je kazalo DP, se glede časovnih zaostankov ni spremenilo. Z večno Tejo Gregorin ohranjata primat. Trener Kos ima nekoliko mirnejši spanec, saj se tudi Klemen Bauer po težavah z zdravjem vrača na nivo nekdanjih sposobnosti in bo več primerjave. In da ne bo vse breme dosežkov slovenskega biatlona, ki ga vodi Marko Dolenc, le na Fakovih ramenih.

Letošnje pripravljalno obdobje vsaj za Faka ne mineva v običajnem ritmu. Sprememba je rojstvo hčerke Mile. Novica o rojstvu prvorojenke je avgusta na družbenih omrežjih podrla vse rekorde zanimanja. Primerljivo zanimanju javnosti za katero od njegovih osmih zmag. »To se mi zdi pričakovano. Je le prvorojenka,« pravi v šali. »Zame se v odnosu do športa ni veliko spremenilo. Ko so priprave, grem na priprave. Ko pa sem doma, Matea naredi vse tako profesionalno. Že dobro pozna moj način življenja, čeprav bi pri skupnem življenju s športnikom marsikatero dekle lahko skupni čas delilo s tri ali štiri. Je pa čudovit občutek, ko otroka primeš v roke. Vse majhne skrbi zbledijo. Mila pa hitro raste. V teh dneh, ko sem bil na pripravah, bo njena teža že presegla težo puške.«