Spletni klepet s svetovalci mreže Eures vsem, ki jih zanimajo zaposlitvene priložnosti v tujini, omogoča Zavod za zaposlovanje Slovenije, ki je tudi v mreži Eures. Pogovori so mogoči vsak petek, v večini primerov po dve uri dopoldne, za zdaj pa samo s svetovalci naslednjih držav: Portugalska, Poljska, Litva, Španija, Švedska, Italija, Norveška, Malta, Velika Britanija, Estonija in Danska.

Pogovor lahko poteka bodisi v angleščini bodisi v jeziku države, od koder prihaja svetovalec Euresa. V Euresu, ki je bil ustanovljen leta 1993 kot mreža za sodelovanje med evropsko komisijo in javnimi zavodi za zaposlovanje iz držav članic EGS (držav članic EU ter Norveške, Islandije in Liechtensteina, v mrežo je vključena tudi Švica) ter drugimi partnerskimi organizacijami, sodeluje več kot 1000 svetovalcev za zaposlovanje, ki so v dnevnem stiku z iskalci zaposlitve in delodajalci iz vse Evrope.

Slovenski Eures v sodelovanju z avstrijskim še do 27. septembra zbira prijave zainteresiranih za sezonsko delo v smučarskih središčih v bližini Salzburga. Prijave zbira Žarko Markovič, kandidati pa naj jih pošljejo na naslov e-pošte: zarko.markovic@ess.gov.si.

Delodajalci potrebujejo slaščičarje, kuharje in kuharske pomočnike, natakarje in servirce, sobarice ter receptorje in hišnike ter učitelje smučanja. Pogovori izbranih iskalcev zaposlitve z avstrijskimi delodajalci v nemščini ali angleščini (odvisno od delovnega mesta) bodo 4. oktobra v kariernem središču Območne službe Ljubljana Zavoda RS za zaposlovanje. jpš