Slovensko kolesarsko prizorišče še vedno navdušuje Mitja Ergaver. Dosežek 19-letnega gorskega kolesarja iz Ajdovščine, ki je konec tedna na svetovnem prvenstvu v dolini sonca Val di Sole osvojil mavrično majico svetovnega prvaka v 4krosu, je sanjski. V Sloveniji je panogo še najlažje predstaviti kot sestrsko disciplino smučarskega krosa, ki ga zastopa Filip Flisar, sicer deseti na tem prvenstvu. Ergaverjeva mavrična majica je sploh prva majica svetovnega prvaka za Slovenijo v absolutni članski konkurenci ter četrta po majicah Janija Brajkoviča, Tanje Žakelj in Mateja Mohoriča v mlajših kategorijah na cesti in olimpijskem krosu.

Sanjski polet od anonimneža do svetovnega šampiona so sanje mnogih športnikov in zato motivacijsko gorivo za številne. Že ta teden bodo v dresih reprezentance nastopili cestni kolesarji na evropskem prvenstvu v francoskem Plumelecu. Danes se bo začelo z vožnjo na čas za mlajše kategorije, v nedeljo bo cestna dirka za elitno člansko kategorijo, torej za profesionalne kolesarje. Po dolgih letih je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) le popustila pritisku Evropske kolesarske zveze, da v koledar uvrsti celinsko prvenstvo za vse kategorije (vožnjo na čas in cestno dirko) ter s tem omogoči, da ima tudi prvenstvo cestnih kolesarjev posebno težo. UCI je doslej skrbela predvsem za ugled in moč svetovnega prvenstva, za profesionalne kolesarje tudi edino veliko reprezentančno dirko v letu.

Iz naslova organizacije svetovnega prvenstva UCI črpa tudi večino letnega proračuna (od organizatorjev in televizijskih pravic), zato organizacijsko šibki celinski zvezi ni dovolila deliti morda le delčka bogate pogače. Letos, ko je zaradi vremenskih razmer na prizorišču svetovnega prvenstva v Katarju to zamaknjeno v oktober, se je termin le našel. Prav na EP številni odlični kolesarji vidijo posebno priložnost. Svetovni prvak Slovak Peter Sagan je najel zasebno letalo, da se bo v nedeljo takoj po dirki preselil iz Francije na start Eneco Tour na Nizozemsko. Še posebej sta za jutrišnji TT motivirana Primož Roglič in Jan Tratnik, ki je generalko opravil z odliko, z zmago na Bohemia Tour na Češkem. Motivacija z nekaj športne sreče dela čudeže.