Kamniški župan Marjan Šarec in Zora Blagotinšek, provincialna predstojnica in zastopnica uršulinskega samostana v Mekinjah, sta včeraj v poročni dvorani občine Kamnik podpisala darilno pogodbo, s katero uršulinke občini podarjajo več stoletij star samostan z dvema atrijema znotraj obzidja, vrt in več objektov z enim ali dvema nadstropjema in kletmi.. Z objektom občina prevzema tudi premičnine, ki predstavljajo bogato sakralno dediščino.

Odgovora na vprašanje, kaj bo občina z dragocenim darilom, ki ga vse bolj razredčene vrste kamniških uršulink niso več zmogle vzdrževati, na občini nimajo. Načrtujejo, da bo župan v nekaj mesecih imenoval komisijo, ki bo oblikovala predlog o nadaljnji uporabi objekta. S prevzemom darila so se namreč zavezali, da bodo spoštovali njegovo dosedanjo namembnost.

»Dobili smo darilo, nad katerim, kljub njegovi vrednosti, nismo ravno vzhičeni, saj se zavedamo, da bo vzdrževanje tako velikega kompleksa za občino veliko breme,« je bil včeraj jasen župan Šarec. Dejal je, da so darilo prevzeli predvsem zaradi pogosto slabih izkušenj ob tem, ko so za skupnost pomembni objekti prešli v zasebne roke. Zaveda se, da v njem tržne dejavnosti ne bo, in kot sestra Zorica obžaluje, da pred leti v njem niso uredili koncesijskega katoliškega vrtca. Zdaj za to ni več potrebe, pravi župan in dodaja, da bodo izbrali dejavnosti, ki ne bodo oskrunile namembnosti prostorov v bližini cerkve in pokopališča.

S prodajo ni bilo nič

O darilu so se na občini začeli pogovarjati lansko poletje, ko so uršulinke župana obvestile, da so jim pripravljene samostan, ki so jim ga pet let prej ponujale v odkup za 4,7 milijona evrov, zdaj kar podariti. Želele so le, da bi se v njem opravljale dejavnosti, ki bi bile v korist lokalni skupnosti.

Ker se je župan ob ponudbi zavedal, da bi bil lahko prevzem tako velikega kompleksa nepremičnin za občino veliko breme, je odločitev prepustil občinskemu svetu. Svetniki so darilo sprejeli, priprava darilne pogodbe pa se je zaradi usklajevanja besedila, praznitve in čiščenja nepremičnine in dogovorov o njeni uporabi zamaknila do včeraj.

Kot smo že omenili, so uršulinke sprva nameravale samostan prodati. »Za sedem uršulink, ki smo večinoma stare več kot 60 let, je v samostanu prostora preprosto preveč, nadaljnja obnova in vzdrževanje okoli 5000 kvadratnih metrov površin znotraj obzidja pa za nas prevelik zalogaj,« je že pred petimi leti za Dnevnik pojasnila takratna predstojnica skupnosti kamniških uršulink Jakobina Arh in dodala, da jim je zaradi odločitve tesno pri srcu, saj sta samostan in okolica zelo lepa. S pismom o nameri so takrat občino zaprosile, da ga bodisi odkupi sama ali pa jim pomaga najti kupca. A se ni izšlo – in tako bo zdaj dobrih 5000 kvadratnih metrov notranjih in še vsaj enkrat toliko kvadratnih metrov pripadajočega samostanskega zemljišča občina kmalu prevzela v posest kot darilo, ki se ga pretirano ne veseli.