Lahko kdo spodnese špansko prevlado v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju? Madridska kluba Real in Atletico sta se v zadnjih treh letih dvakrat pomerila v velikem finalu lige prvakov, Barcelona pa je s štirimi evropskimi kronami najuspešnejši kolektiv zadnjega desetletja. Vsi trije so se pred današnjim odprtjem nove sezone vnovič znašli med osrednjimi favoriti za prestižni evropski prestol.

Za najmočnejše klube na stari celini bo predtekmovanje pomenilo zgolj ogrevanje pred napeto spomladansko končnico. Real Madrid, z enajstimi zvezdicami rekorder po številu evropskih naslovov, bo kot prvi klub v novejši različici lige prvakov skušal ubraniti lovoriko, a tako kot njegov mestni tekmec Atletico vse do januarja 2018 ne bo smel kupovati novih igralcev. Razlog tiči v nepravilnostih pri podpisovanju pogodb z mladoletnimi nogometaši, a trener Reala Zinedine Zidane je že pred dnevi rekel, da imajo evropski prvaki dovolj širok kader, da bodo lahko zadržali visoko raven tudi s prepovedjo nakupovanja v naslednjih dveh prestopnih rokih.

Evropski velikani razumljivo še niso ujeli šampionske forme, saj se lovorike osvajajo maja in junija. Barceloni je minulo soboto denimo grobo spodrsnilo na domačem igrišču proti novincu v španski ligi Alavesu, potem ko se je trener Luis Enrique ponorčeval z začetno enajsterico, kamor je uvrstil sedem novih igralcev. Nocoj, ko bodo Katalonci na evropski premieri gostili Celtic, se bodo v udarno postavo vrnili prvokategorniki Messi, Suarez, Iniesta, Pique... »V preteklosti smo osvojili vse, zdaj pa želimo te dosežke ponoviti,« pravi Jordi Alba.

Na Bavarskem se bo proti Rostovu predstavil Bayern pod vodstvom Carla Ancelottija, ki velja za specialista za osvajanje najbolj cenjenih pokalov. Visoke ambicije imajo tudi v Manchestru pri Cityju, kjer je že viden podpis katalonskega trenerja Pepa Guardiole. City se hitro privaja na igro neštetih podaj in večjo posest žoge. Za zmago nad mestnim tekmecem Unitedom v premier ligi je Guardiolo pohvalil tudi legendarni sir Alex Ferguson. »Navdušen sem nad njegovo taktiko,« je dejal.

Liga prvakov bo imela v tej sezoni opazen slovenski pridih, saj bo v tekmovanju nastopalo sedem legionarjev – Jan Oblak (Atletico), Kevin Kampl (Bayer), Andraž Šporar (Basel), Miha Mevlja (Rostov), Benjamin Verbič (Köbenhavn), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) in Ažbe Jug (Sporting).