Damatech je jeseniško podjetje, ki želi postati prepoznaven dobavitelj inovativnih rešitev na podlagi inteligentne uporabe poboljšanih jekel uglednih jeklarskih podjetij v regiji in širše v Evropi. Družinsko podjetje, ki ga vodi Darko Mikec, so ustanovili leta 2009, podjetje pa trži poboljšana jekla ter izdeluje in servisira obrabne obstojne dele za orodjarsko industrijo in strojegradnjo. Mikec si je prej izkušnje nabiral v jeseniškem Acroniju in v ravenskem Metalu, pravi, da je poznavanje orodnih jekel za podjetje pomenilo prednost pri vstopu na trg. Podjetje je leto 2015 končalo s 4,53 milijona evrov prihodkov, trenutno pa zaposluje 18 ljudi. Njihova ključna trga sta Nemčija in Avstrija, poleg slovenskega trga so v večjem obsegu prisotni tudi na Švedskem in v Italiji. Družba svoj razvoj in vizijo vidi v smeri specializacije na izdelke in razvoj storitev za orodjarsko industrijo, strojegradnjo in reciklažno industrijo. Sicer pa podjetje nosi v sebi energijo gazele, saj je prokuristka v podjetju Mateja Mikec, nekdanja direktorica podjetja Interseroh, ki je bilo leta 2013 gazela osrednje Slovenije.

Šenčurski povratnik z izjemno rastjo

Med nominiranci za gazelo Gorenjske je vnovič šenčurski Euro Plus (lani srebrna gazela), krovno podjetje skupine NiceLabel, vodilnega globalnega podjetja na področju programskih rešitev za označevanje. NiceLabel podjetjem in organizacijam vseh velikosti pomaga zmanjšati zapletenost označevanja in tveganja za napake, obenem pa jim omogoča doseganje najvišje ravni produktivnosti pri procesih označevanja. Tovrstne rešitve zagotavlja več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav. Slovensko podjetje, ki je bilo lani prepoznano za srebrno gazelo, vodi Matej Košmrlj, vodenje skupine NiceLabel pa je po načrtovani upokojitvi ustanovitelja, lastnika in dolgoletnega generalnega direktorja Zvoneta Duplančiča spomladi prevzel večletni zunanji svetovalec, Anglež Chris Walsh.

Krovno podjetje v Sloveniji zaposluje 65 sodelavcev (lani 52), medtem ko jih je v globalni skupini NiceLabel skupaj 109. Do konca leta bodo zaposlili še najmanj dva sodelavca. Nedavno je bil NiceLabel – Euro Plus izbran tudi med podjetja, ki se bodo potegovala za evropsko poslovno nagrado (European Business Award). Euro Plus je spomladi postal tudi član mednarodnega programa Elite za ambiciozna, hitro rastoča podjetja, ki deluje v sklopu londonske borze.

Podjetje je preteklo leto ustvarilo 8,2 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je skoraj 46-odstotna rast glede na leto 2015, ko so prodali za 5,62 milijona evrov izdelkov in storitev. Dobiček so podvojili in znaša dobrega dva milijona evrov. Prihodki in dobiček skupine so še znatno višji.

Petino prihodkov vložijo v razvoj

Tretje podjetje, nominirano za gazelo Gorenjske, je podjetje Mebor iz Železnikov, ki je specializirano za izdelavo strojev za razrez lesa. Ustanovitelj in direktor tega družinskega podjetja Boris Mesec je zasnoval in izdelal prvo Meborjevo tračno žago že leta 1982. Kupci v podjetje prinesejo želeni končni izdelek, v Meborju pa izdelajo linijo za razrez od hloda do končnega izdelka. Ponujajo stroje za manjše, srednje in večje žagarske obrate, od manjših tračnih žag do celotnih žagalnih linij. V začetku svojega poslovanja so se bolj posvečali rešitvam za avtomatizirano žaganje hlodov, zdaj pa se njihov razvoj usmerja v povečevanje hitrosti in preprostosti. V tujini prodajo 95 odstotkov svojih izdelkov.

Njihova konkurenčna prednost je nenehen razvoj, v katerega vložijo kar petino prihodkov. Podjetje je leto 2015 končalo s 7,69 milijona evrov prodaje, zaposlovalo pa je 33 ljudi. jpš