Nekdanja forma in prireditev za miss Slovenije se je v duhu že nekajletne vsesplošne recesije in ob poplavi raznovrstnih lepotnih tekmovanj, pomanjkanju sponzorjev bolj velikodušne narave ter medijske podpore povsem razvodenela. Spustila se je na raven lepotnih tekmovanj tipa izbor za miss kopališča »Zgornjega Dola« in popolnoma izgubila še tisti lažni pridih glamurozne prireditve, ki so nam jo servirali vsaj v čtivu, ki ga lahko listamo pri svojem najljubšem frizerju.

Če so nekoč zmagovite krasotice za nagrade odvezovale pentlje na avtomobilih, morajo biti v novem zgodovinskem obdobju, ki ga je izoblikovala svetovna finančna kriza, veliko skromnejše. Avtomobilov ni več, tudi za enoletno zastonjsko vožnjo ne, tudi izbor najslavnejših, ki so se sprehodili po rdeči preprogi, se je zreduciral na estradne eminence, kot so Erazem B. Pintar, Dragan Bulič, Tone Fornezzi - Tof, Damjan Murko... Kar pa seveda ne pomeni, da tista, ki ji predsednik ali predsednica komisije obesi zmagovalni trak, ne postane najsrečnejše bitje na svetu. Vsaj v tistem trenutku. Tudi tokrat je bilo tako. Letošnja najlepša Slovenka, 26. po vrsti, Ljubljančanka Maja Taradi, je po zmagi radodarno delila svojo srečo in nasmeške sotekmovalkam, prijateljem, fotoreporterjem in vsem malikovalcem estetike, ki so se v četrtek znašli na prizorišču izbora. No, tudi prva in druga spremljevalka Alena Musić in Ana Kondić sta bili srečni, pravzaprav tudi preostalih osem tekmovalk, ki so prišle razkazovat svojo zunanjo in notranjo lepoto narodu in komisiji v postavi Anita Ogulin, Miha Rakar, Mojca Šimnic Šolinc in Nives Orešnik, je bilo srečnih. Vsaj z balkona je bilo videti tako.

Mokre majčke, mokra jajčka

Morda ni naključje, da je zmagovalka Maja Taradi, ki bo za nagrado odšla v Washington na 66. tekmovanje najlepših zemljank in postala obraz ene izmed kolekcij higienskih izdelkov, bodoča diplomantka laboratorijske zobne protetike in ustne higiene, saj je celoten izbor potekal pod pokroviteljstvom največjega slovenskega proizvajalca higienskih in intimnih pripomočkov. Reklamna brošurica za prve uniseks vložke s predstavitvenim namigom »Naj bo mokra majčka, ne pa jajčka«, ki so jo hostese delile pred vhodom v svet bazenov, poleg papirnatih robčkov v obliki mini darilca, se je izkazala za silno uporabno uniseks stvar. Pahljačo namreč. Na prizorišču tekmovanja je bilo tako vroče in zatohlo, da so se mnoge dame pa tudi gospodje v izbranih večernih toaletah s provizoričnimi krilci v obliki papirnate zloženke pahljali in na tak način poskušali povečati pretočnost kisika v povsem zadušljivem zraku. So pa tudi robčki prišli prav obema spoloma, saj je bilo orošeno marsikatero čelo. Tudi zato je bilo v garderobah, ki pritičejo bazenski infrastrukturi, mogoče opaziti mnogo popravkov obraznega glamurja, na balkonu, ki je bil namenjen predvsem prijateljem in družinam nastopajočih, okrepljenim seveda z najmodernejšo telefonsko tehnologijo, pa je bilo mogoče opaziti tudi kakšno bosopeto deklino, ki jo je poleg vročine zdelala še nošnja visokih petk.

Nikoli ne vemo, kdaj bomo padli v njene roke

Sicer pa so se misice komisiji, kameram in oznojenemu občinstvu predstavile trikrat. Po končanih taktih slovenske himne so se po lepotnem poligonu, narejenem v obliki mostička, parkiranega na dve mizi, ki sta stali ob bazenu in sredi njega, sprehodile v belih oblekah, nato v kopalkah, na koncu pa še ob upočasnjenih korakcih v večernih oblekah. Vmes je bilo nekaj stand up vložkov in šopek pevskih nastopov uveljavljenih slovenskih vokalno-instrumentalnih interpretov: benda Manouche, Marka Vozlja, ansambla San Di Ego, Andraža Hribarja in Saše Gačnika - Svarogova skupaj z Nušo Derenda, ki so odpeli vsak svoj hit iz najnovejše zapovedane kvote. Daleč najzanimivejša sta bila osebna predstavitev in kratek nagovor vseh dvanajst finalistk. Tako smo izvedeli, da so med njimi tudi takšne, ki imajo rade otroke in živali, pa tudi družina jim veliko pomeni. No, kakšna je tudi vegetarijanka, ena je prejela že 200 medalj v karateju, ena rada potuje, ena bo odvetnica, ena bo poučevala trebušni ples, ena je že inštruktorica zumbe, ena želi postati glasbenica pevka in že študira jazz solo petje, ena bo oznanjevala problem downovega sindroma, ena je zaprisežena folklori in ima rada ljudske pesmi, kot je Dolinca, oj, dolinca, ena pa na prireditev celo ni prišla zaradi videza, ampak zato, ker želi pomagati ljudem, naravi in živalim. Zagotovo je z naskokom po simpatičnosti, vsaj v tej kategoriji, zmagala ena izmed njih, ki je izjavila, da je treba biti do nje prijazen, ker je medicinska sestra, in da nikdar ne vemo, kdaj bomo padli v njene roke. So pa vsake toliko časa, ob zvokih uverture iz Igre prestolov, podelili že kakšno izmed lent, saj je bil tokratni finale le sklepni del glasovanj in ocenjevanj različnih komisij pa tudi ljudstva, ki so z lepotnimi trakovi okitili miss bazena, miss spleta, miss raznih sponzorjev in miss osebnosti. Voditeljica večera Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy, ki sicer oznanja tudi srečo in nesrečo igralcem lota, je namreč razložila, da je žirija 90 odstotkov svojega dela že opravila, zato naj bi bilo to zadnje dejanje bolj kot ne le še formalnost. Tudi sicer so vse lepotice dobra dela, o katerih so govorile v predstavitvah, dejansko že udejanjale in bile dobrodelne že pred to finalno prireditvijo, saj so v zaključni fazi izbora zbirale igrače za otroke iz socialno ogroženih družin, jim delile darila sponzorjev, tudi v bazenu, kjer so nastopile, so se že kopale z njimi.