Uvod v finale svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu, ki bo od danes do nedelje na brzicah Save v Tacnu, je bil atraktiven nočni paralelni slalom na Ljubljanici pod Čevljarskim mostom v središču slovenske prestolnice. Največ uspeha so imeli Brazilci, med devetimi Slovenci sta najdlje prišla kanuist Anže Berčič, lanski zmagovalec paralelnega slaloma, in kajakašica Ajda Novak, ki sta tekmovanje končala v polfinalu. Med kajakaši je zmagal Slovak Jakub Griger, ki je v četrtfinalu izločil tudi Petra Kauzerja. Med kanuisti je bil najhitrejši Brazilec Felipe Borges, med kajakašicami pa Francozinja Cecile Tixier.

V današnjih kvalifikacijah, ki bodo trajaje od 9. ure do mraka, bo nastopilo kar 14 slovenskih čolnov. Na čelu štiričlanskega moštva kajakašev bo olimpijski podprvak Peter Kauzer, ob njem pa še Martin Srabotnik, Martin Albreht in Janoš Peterlin. Vsi štirje upajo, da bodo izkoristili vse prednosti dobrega poznavanja domače proge, ki je v spodnjem delu v zadnjih sto metrih obnovljena. Med kanuisti je najbolj optimističen Benjamin Savšek, saj je minuli teden v Pragi kljub dvema dotikoma zasedel tretje mesto. To je sploh njegova prva uvrstitev na zmagovalni oder v sezoni.

Savšek se že ozira proti Tokiu

»S tem, ko so obnovili zadnjih sto metrov proge v Tacnu, bo ta znova postala ena najatraktivnejših na svetu. Glede na to, da na glavni tekmi sezone nisem izpolnil cilja z osvojitvijo olimpijske kolajne (6. mesto, op. p.), bi bila visoka uvrstitev v Tacnu le obliž na rano, ki še vedno skeli. Za konec sezone bi bil dobrodošel vrhunski rezultat, kar si sicer vedno želim, ko tekmujem doma, kjer je tudi vzdušje najboljše. Upam, da me bodo gledalci ponesli čez progo in bom sezono sklenil z dobro vožnjo,« si želi Benjamin Savšek, ki počasi že pogleduje tudi proti olimpijskim igram čez štiri leta. »Tokio je še daleč, do tedaj imam še veliko vmesnih ciljev. Šel bom iz sezone v sezono, saj me vsako leto čakajo evropska in svetovna prvenstva ter svetovni pokali,« je dodal 29-letni Ljubljančan. V kanuistični ekipi so še Anže Berčič, ki je pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v skupnem seštevku na tretjem mestu, Blaž Cof in Jure Lenarčič.

Tako kot Savšek je tudi kajakašica Eva Terčelj na zadnji tekmi v Pragi osvojila tretje mesto. »V Pragi sem dobila potrditev, da dobro delam, da sem na pravi poti, da sem hitra. S tem, da sem v skupnem seštevku svetovnega pokala na petem mestu, se ne obremenjujem, ampak želim dobro tekmovati in uživati. Če bom to naredila, bo prišla tudi nagrada,« napoveduje Eva Terčelj v družbi olimpijke Urše Kragelj in Ajde Novak.

Verjetno zadnja tekma za kanuistični dvojec Taljat-Božič

Za kanuistični dvojec Luka Božič in Sašo Taljat bo to morda zadnja skupna tekma. Zaradi povečanja ženskih kvot je bil kanu dvosed v Riu de Janieru zadnjič v programu olimpijskih iger, nadomestili ga bodo s kanujem za ženske. Primorca, ki na progi v Tacnu nista trenirala vse od spomladi, na brzicah Save v preteklosti nista imela posebej velikih uspehov. »To bo kot vsaka druga tekma. Temeljito se bova pripravila in upala na najboljše. Imava veliko željo, da prikaževa takšne vožnje, kot sva jih uprizarjala na začetku sezone. Tekme ne jemljeva kot najine zadnje skupne v kanuju dvosedu, ampak le kot finalno preizkušnjo sezone. O najini prihodnosti še ne razmišljava, o tem se sploh še nismo pogovarjali. Odločitev, kako naprej, bo sprejeta oktobra, ko se bomo usedli in naredili analizo, kaj je šlo narobe na olimpijskih igrah, kjer nisva dosegla tistega, česar sva bila sposobna,« je povedal Luka Božič, ki je preteklosti uspehe dosegal tudi že v kanuju enosedu. V ženskem kanuju bosta nastopili Nina Bizjak in Alja Kozorog.

Spored finala svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, danes: ob 9. uri: kvalifikacije C-1 moški, C-1 ženske, K-1 moški, ob 16. uri: kvalifikacije K-1 ženske, C-2; sobota: ob 9. uri: polfinale C-1 moški, C-1 ženske, K-1 moški, ob 12.30: finale C-1 moški, C-1 ženske, K-1 moški, ob 16. uri: slalomski kros K-1 moški; nedelja: ob 9.30: polfinale K-1 ženske, C-2 moški, ob 12. uri: finale K-1 ženske, C-2, ob 14. uri: slalomski kros K-1 ženske.