Aerosol je mlado podjetje, ki razvija in izdeluje aethalometre za merjenje črnega ogljika. Podjetje zagotovi naročnikom tudi storitve od meritev do interpretacije podatkov, sodeluje pri pripravi ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka in spremlja njihove učinke. Merilne instrumente prodaja tako raziskovalcem na univerzah in inštitutih kot agencijam za okolje, ki izvajajo monitoring.

Podjetje, ki ga od leta 2007 vodi dr. Griša Močnik, direktor razvoja, bo prihodnje leto zaokrožilo desetletnico delovanja, zaposluje pa 17 ljudi in je minulo leto sklenilo s 3,47 milijona evrov prihodkov. Indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 znaša 343.

Aerosol deluje na sicer nišnem področju in pokriva kar 80 odstotkov svetovnega trga. Vendar lahko tak položaj ohranja samo z veliko znanja in povezovanja vseh deležnikov s tega področja. »Pri nas je najboljše to, da sodelavce dobro plačujemo za zanimivo delo. V večini primerov namreč razvijajo instrumente prvi na svetu,« je slikovit dr. Močnik.

Znanje je ključni kapital podjetja. Skoraj tretjina sodelavcev je doktorjev znanosti, brez njih skoraj ne mine nobena znanstvena in monitoring konferenca, kjer po navadi sodelujejo s prispevki, analizami in primeri dobrih praks. Sodelujejo z vodilnimi ustanovami v Evropi (JRC Ispra, Paul Scherrer Institut), ZDA (National Oceanic and Atmospheric Administration), Indiji (Vikram Sarabhai Space Center), na Kitajskem sodelujejo s kitajsko akademijo znanosti, na Novi Zelandiji pa z agencijo za monitoring pri merjenju lesnega dima. Sodelovali so pri monitoringu in uvajanju ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka v Ljubljani, Granadi, Zürichu, Milanu, Parizu, Chamonixu. Sodelujejo tudi pri oblikovanju standardov.

Do leta 2020 načrtujejo postaviti svoje naprave na Arktiki, v Himalaji, Sibirji, ter dodatne naprave na Antarktiki.

Podjetje je merilne naprave namestilo tudi na ultralahko letalo Matevža Lenarčiča, s katerim je med poletom okoli sveta opravil meritve onesnaženosti ozračja. Črni ogljik je drugi največji povzročitelj podnebnih sprememb takoj za ogljikovim dioksidom. Ker je črn, absorbira sončno svetlobo in zato segreva atmosfero. Je tudi dober parameter za spremljanje vpliva onesnaženega zraka na zdravje.

Izdelajo okoli sto aethalometrov na leto, je pa potencial za razvoj te dejavnosti še velik, meni dr. Močnik, saj se tako na lokalni kot regionalni ravni vse več dela za izboljševanje kakovosti zraka in boljše življenjsko okolje. V podjetju je zelo aktiven program izobraževanja, saj domači in tuji študenti pri njih delajo diplomske, magistrske in tudi doktorske naloge. Tako si izšolajo kader. jpš