S prvim septembrom večina kulturnih hiš v Ljubljani ponovno vabi k vpisu abonmajev za novo sezono. SNG Drama, Cankarjev dom, SNG Opera in balet, Mestno gledališče ljubljansko in Slovenska filharmonija vsako leto pripravijo tudi posebno ponudbo abonmajev za študente. Koliko so v resnici ugodni za skoraj 41.000 študirajočih glav v Ljubljani, na katere ciljajo?

SNG Drama in MGL

Začnimo kar pri SNG Drama, kjer študentski abonma v primerjavi z rednim abonmajem v povprečju stane 14 evrov manj. Študent bo za šest predstav velikega odra odštel največ 70 evrov za prvo kategorijo sedežev in najmanj 32 evrov za četrto kategorijo. Še cenejši je dijaški abonma, ki stane od 23 do 52 evrov. Oboji lahko kupijo tudi druge abonmaje, pri čemer študentom ponujajo 20-, dijakom pa 30-odstotni popust. Zanje pa so za 20 odstotkov cenejše tudi vstopnice za posamezno predstavo.

V Drami sicer opažajo, da število študentskih abonentov upada. Še v sezoni 2011/2012 je študentski abonma kupilo 447 študentov, v pretekli pa le 337. Težko je trditi, da je razlog v ceni, upoštevati moramo namreč, da se je po podatkih Univerze v Ljubljani tudi število študentov v Ljubljani od leta 2011 zmanjšalo za nekaj več kot deset tisoč.

Še nekoliko nižje cene ima MGL, kjer je študentski abonma v povprečju 26 evrov cenejši od rednega. Študent bo zanj plačal od 37 do 58 evrov za sedem predstav. Tudi za dijake pripravijo poseben dijaški abonma, ki pa stane enako kot študentski. Oboji dobijo enak popust tudi pri nakupu posamezne vstopnice, ta v povprečju znaša 3,8 evra.

Raje posamezne vstopnice

V Cankarjevem domu študentom ponujajo tako imenovani Ta hud abonma, ki stane 47 evrov in vključuje sedem kulturnih dogodkov. Vendar je študentska populacija razporejena tudi po drugih abonmajih, za katere dobijo do 50 odstotkov popusta glede na ceno prve kategorije sedežev. V Cankarjevem domu pravijo, da se študentje redkeje odločajo za nakup abonmajev in raje kupijo vstopnice za posamezne prireditve. Pri obeh možnostih jim pripadajo sedeži četrte kategorije, ki so zanje do 20 odstotkov cenejši. Za sedeže v drugih kategorijah študentje ne dobijo popusta. Lani so izdali več kot 47.000 vseh abonmajskih vstopnic, od teh je bilo 1880 tistih, ki so jih kupili mlajši od 25 let, kar predstavlja štiri odstotke celotnega števila.

Tudi v SNG Opera in balet pravijo, da študentje raje kot abonmaje kupijo vstopnice za posamezno predstavo, pri čemer dobijo 25-odstotni popust ne glede na kategorijo sedežev. Poseben študentski abonma so sicer ponovno uvedli v sezoni 2014/2015, takrat so jih prodali 39, v prejšnji sezoni pa 30. Ta v primerjavi z rednim v povprečju stane do 21,3 evra manj. Študent bo za šest predstav odštel od 138 evrov za prvo kategorijo sedežev do 46 evrov za šesto kategorijo sedežev. Poleg tega študentom pri nakupu abonmaja ponujajo 4-odstotni gotovinski popust. Kupijo lahko tudi ostale abonmaje, pri čemer dobijo povprečno skoraj 12 evrov popusta. Število abonentov s študentskim statusom v SNG Opera in balet od leta 2010 rahlo narašča, na kar verjetno vpliva tudi razcvet Opere po prenovi 2011.

V Slovenski filharmoniji stane študentski abonma 30 evrov za štiri koncerte. V svoj abonmajski program so ga uvedli lani, ko so jih prodali 65. Sicer študentje kupujejo tudi oranžni, modri in vokalni abonma, ki jih dobijo polovico ceneje. Cene se glede na kategorije sedežev gibljejo med 44 in 64 evri za osem koncertov. Od leta 2010 zanimanje za te abonmaje niha, na leto jih kupi od 75 do 150 študentov. Mlajšim od 25 let pri nakupu vstopnice za posamezni koncert povprečno pripadata dva evra popusta. Na koncertih oranžnega in modrega abonmaja, ki se izvajajo v Cankarjevem domu, lahko študenti dobijo vstopnice s popustom samo za četrto kategorijo sedežev. Za koncerte vokalnega abonmaja, ki se izvajajo v dvorani Slovenske filharmonije, pa dva evra popusta veljata za vse kategorije sedežev.