Čeprav si je nekdanji svetovni prvak razreda moto3 na VN Velike Britanije privozil šele svojo premierno zmago, pa mu je to uspelo v velikem slogu. V vodstvo je prišel kmalu po startu, prvo mesto pa nato zadržal vse do konca. »Uresničile so se mi sanje. Mislil sem, da mi kaj takega konec tedna ne bo uspelo. Nadejam se, da bom v prihodnje s Suzukijem ponovil uspeh, saj je moštvo v preteklosti trdo garalo,« je v novinarske mikrofone razlagal do ušes nasmejan Maverick Vinales, ki je postal sploh prvi motociklist z zmago v vseh treh motociklističnih razredih – moto3, moto2 in motoGP.

Z včerajšnjo predstavo 21-letnika so lahko izredno zadovoljni tudi njegovi delodajalci pri Suzukiju, saj jim je mladenič pridirkal prvo zmago po vrnitvi v najelitnejši razred. Zadnji, ki mu je to uspelo na motorju tega japonskega moštva, je bil Avstralec Chris Vermeulen leta 2007.

Veliko bolj razburljiv kot boj za prvo mesto je bil tisti, ki je potekal za drugo in tretje. V igri za stopničke so bili poleg Cala Crutchlowa in Valentina Rossija tudi vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez, njegov rojak Dani Pedrosa in Italijan Andrea Iannone. Drugega mesta se je po številnih prehitevanjih na koncu veselil domačin Crutchlow, tretjega pa Rossi. »Veseli me, da sem upravičil pričakovanja domače publike, saj me že leta podpirajo tako v dobrem kot v slabem. V boju za stopničke sem se zelo zabaval,« je priznal Cal Crutchlow.

Dvajset krogov dolga dirka je bila tokrat sicer nekoliko daljša kot običajno, saj je zaradi silovitega trčenja med Lorisom Bazom in Polom Espargarom v drugem zavoju prvega kroga prišlo do krajše prekinitve. Če se je Espargo še lahko postavil na noge, pa je moral Baz v bolnišnico, od koder pa je kasneje sporočil, da ni huje poškodovan. rk