Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik je bogatejši za sodobno reševalno vozilo, ki bo ob naraščajočem številu reševalnih prevozov učinkovito dopolnilo dosedanjo floto štirih reševalnih in terenskega vozila za urgentnega zdravnika. Vozilo in pripadajoča medicinska oprema sta zdravstveni dom stali dobrih 166.000 evrov, za izdelovalca in dobavitelja pa so z javnim razpisom izbrali podjetje Medicop iz Murske Sobote.

Urgenci se ne bodo nikoli odpovedali

»Naše novo vozilo bo prispevalo k hitri in kakovostni službi in nadaljnjemu razvoju nujne medicinske pomoči na Kamniškem,« je ob predaji vozila poudarila vodja nujne medicinske pomoči dr. Nadja Križnič Pfajfar. Direktor zdravstvenega doma dr. Sašo Rebolj pa je spomnil, da so si v zdravstvenem domu in celotni občini vse lansko leto prizadevali predvsem za ohranitev urgence in izpostavil, kako pomembno je, da Kamnik urgenco ohrani in posodobi. Novo vozilo, ki je kot tretje kamniško reševalno vozilo opremljeno tudi kot reanimobil, pa je pospremil z besedami: »Ker število prebivalcev v občinah Kamnik in Komenda, ki ju pokrivamo, že vrsto let narašča, narašča tudi potreba po oskrbi stanj na samem terenu, kar dodatno obremenjuje potrebe nujne medicinske pomoči. Naloga te pa že dolgo ni le prevoz pacientov, ampak je vedno bolj ključnega pomena oskrba na mestu samem, na kraju nesreče.«

Dodal je, da je njihovo novo reševalno vozilo, ki njihov vozni park pomlaja in posodablja, opremljeno z najsodobnejšo medicinsko opremo za oskrbo najnujnejših stanj. V ta sklop sodi najsodobnejši monitor za nadzor življenjskih funkcij, naprava za umetno dihanje, hladilnik za zdravila, grelec za infuzijske raztopine in vsa potrebna sodobna komunikacijska ter navigacijska oprema. Z njim bosta pridobili tudi sosednji občini Domžale in Nazarje, s katerima se na terenu pogosto izmenjujejo. Izvozni čas kamniške urgence pa je že zdaj nad povprečjem sorodnih enot, je še povedal Rebolj in pojasnil, da znaša predvideni izvozni čas teh 12 minut, medtem ko so v Kamniku na terenu v povprečju že v desetih minutah. Seveda potrebujejo do Velike planine nekoliko več časa, so pa zato v mestu pogosto na kraju dogodka v dveh minutah, še pravi Rebolj.

Uigrano sodelovanje

»V Občini Kamnik se zelo dobro zavedamo, da služba nujne medicinske pomoči Kamnik oskrbuje skupaj s Komendo 37.000 občank in občanov in je izjemnega pomena, da je reakcija te službe hitra in strokovna. Zahvala za njihov trud je lahko tudi rešeno življenje,« je poudaril kamniški župan Marjan Šarec in dejal, da se v lokalni skupnosti že dolgo zavedajo, da se lahko v težkih trenutkih zanesejo zgolj na lastne sile. »Vse druge ustanove pridejo šele kasneje. Tudi ko je bil žled ali kakšna druga naravna nesreča, smo lahko pričakovali pomoč od države šele čez nekaj dni. Zato je ključnega pomena, da imamo lastne sile za zaščito in reševanje.« Dodal je, da kamniška ekipa nujne medicinske pomoči odlično sodeluje z gorskimi reševalci, z gasilskimi službami in navsezadnje tudi s civilno zaščito občine in da se je v vseh težkih trenutkih pokazalo, da je pomembno imeti dobro tehniko, dober vozni park in dobro usposobljene ljudi. »To je ključnega pomena za hitro, učinkovito in s čim manj žrtvami izvedeno posredovanje,« je končal svoje misli.