Slovenski Eures v teh dneh tesno sodeluje z avstrijskimi kolegi, saj želijo biti v oporo delodajalcem, ki veliko stavijo na zimsko sezono in potrebujejo predvsem gostinske in turistične delavce ter učitelje smučanja. Dodatne sodelavce za delo med decembrom in začetkom aprila namreč potrebujejo v smučarskih središčih v okolici Salzburga in na avstrijskem Koroškem.

Sodelovanje med slovenskim in avstrijskim zavodom za zaposlovanje v mreži Eures je že utečeno, po napovedih pa naj bi izbrali okoli 20 ljudi. Najbolj potrebujejo slaščičarje, kuharje in kuharske pomočnike, natakarje in servirce, sobarice ter receptorje in hišnike ter učitelje smučanja. Zainteresirani imajo čas za prijavo na predselekcijske pogovore v nemščini še do 27. septembra. Pogovori s predstavniki avstrijskega Euresa bodo 4. oktobra na sedežu Zavoda za zaposlovanje Ljubljana.

Iz poletja v zimo

»Na pogovore se bodo najverjetneje prijavili predvsem tisti gostinski delavci, ki bodo končali sezonsko delo na Obali. To so predvsem mladi, ki si želijo pridobiti izkušnje in jezikovne kompetence v tujini. Pričakujemo okoli 100 prijav na pogovore, kar je dobro. Dve tretjini se jih bo pogovorov tudi udeležilo, okoli 20 pa jih bo dobilo zaposlitev. Poleg tega se jih bo nekaj samih zaposlilo v tujini, saj na pogovorih spoznajo, da je priložnosti za delo v tujini veliko. Po zaposlitvenem pogovoru, ki v celoti poteka v nemščini, za trenerja smučanja pa lahko tudi v angleščini, večina spozna, da so lahko samozavestni in da lahko zaupajo vase in svoje znanje. Zaposlovalca si torej poiščejo sami,« je med drugim povedal svetovalec pri Euresu Žarko Markovič, ki v tem projektu sodeluje že štiri leta in se mu sodelovanje zdi dobro.

Predstavniki slovenskega Euresa oziroma zavoda za zaposlovanje kandidate pred pogovori seznanijo s ključnimi vprašanji, ki jim jih bodo postavili predstavniki avstrijskega zavoda, pomagajo pa jim tudi pri življenjepisu v nemščini. »Prvi vtis je zelo pomemben. Je pa tudi res, da avstrijski delodajalci potrebujejo sezonske kadrovske okrepitve, pri čemer dajejo prednost stroki in kompetencam,« je poudaril Markovič.

Brez strahu, da bi ostali brez plače

Ob tem pa je poudaril, da Eures sodeluje samo s podjetji, ki so redni plačniki, zato se ljudem, ki bodo odšli na sezonsko delo v Avstriji, ni treba bati, da bodo ostali brez plačila, kot se to pogosto dogaja napotenim delavcem. Delavce ščiti avstrijska delavska zbornica, vsi zaposleni pa plačujejo članarino.

»Delodajalci zagotovijo sodelavcem tudi brezplačno prenočišče in prehrano, zaposleni so v Avstriji za čas zaposlitve tudi zdravstveno zavarovani. Je pa res, da bodo zaradi sezone delali po deset ur na dan, za kar bodo bodisi dobili plačane nadure bodisi jim bo delodajalec v sorazmerju s tem in v dogovoru z delavcem podaljšal delovno razmerje,« je napovedal Markovič.

Avstrijski Eures je za izmenjavo delavcev za zimsko sezono povezan tudi s sodelavci Euresa za Poljsko, kjer za petzvezdične hotele zagotovijo tudi prakso, za Slovaško, Češko in Španijo.

Slovenija sicer zelo dobro sodeluje tudi z nemškim Euresom, ki si poleg gostinskih in turističnih delavcev želi pridobiti tudi slovenske zdravstvene delavce in tehnike.