Klic o podtaknjeni bombi, skandiranje množice, 17 varnostnikov in več kot ducat policistov so včeraj zaznamovali skupščino delničarjev Certe Holdinga – družbe, ki prek vmesnega podjetja pomembno obvladuje večji del cerkljanskega gospodarstva od smučišča in hotela do Ete Cerkno. Nezadovoljni delničarji so vzklikali proti vodstvu holdinga, ki po njihovem podpira prodajo delnic neznanemu kupcu in s tem škoduje družbi. »Lopovi, lopovi! Gre za sovražni prevzem,« je sporočala okrog 200-glava množica ljudi, ki so v cerkljanski Eti in tamkajšnjem hotelu zaslužili pokojnino oziroma si tam kruh služijo še danes.

Na skupščino kljub vnaprejšnji prijavi velike večine niso spustili, ker so bila njihova pooblastila po mnenju pravnika nična. Varnostniki so jih poskušali razgnati s sprožitvijo gasilnega aparata, le še podžgalo jih je sporočilo policije o anonimnem klicu, da naj bi bila v hotelu podtaknjena bomba.

Male delničarje je na noge spravil skrivnostni kupec, ki je v začetku junija prek borznoposredniške hiše Ilirika objavil namero o odkupu delnic. Cerkljanom je za posamezno delnico ponudil vsega en evro in jih razdelil. Na eni strani na podpornike prodaje, med katere sodi tudi direktor holdinga Zorko Golob, na drugi strani pa na tiste, ki v tem vidijo sovražni prevzem. Zbrali so se v civilni pobudi Za uspešnejši razvoj Cerkljanske. Že tako vroče poletje je postreglo z medsebojnim obtoževanjem, kdo je za Cerkno storil več slabega oziroma manj dobrega. Skrivnostni kupec pa je v tem času ostal neznanka.

Pionir tovarne Eta Jože Kenda se je včeraj držal za srce. Vse skupaj ga je zelo prizadelo in nasprotuje prodaji. »Osem kolegov nas je ustanovilo obrtno podjetje, ki se je kasneje prelevilo v Eta Cerkno. Vse do upokojitve leta 1986 sem bil del Ete. Nimam besed, da bi opisal to, kar se danes dogaja. Grozno je po toliko letih truda in odpovedovanja videti, kako nekateri to izkoriščajo v svoj prid na tako kriminalen način... Včasih smo se na shodih delavcev poveselili, danes imamo policijo, varnostnike, podtikajo nam bombe,« je zmajeval. Nato je Sebastjan Kerčmar, odvetnik civilne pobude Za uspešnejši razvoj Cerkljanske, ki je zbrala 1105 pooblastil od lastnikov nekaj več kot polovice glasovalnih delnic, oznanil, da so bili preglasovani. »Naša absolutna večina je bila poteptana. Odvzeli so nam glasovalne pravice in kot stroj šli skozi točke dnevnega reda. Izglasovali so nadzorni svet, ki ga je predlagala uprava. To pomeni skrb, da se bo še naprej nadaljevalo to, kar se je počelo do sedaj. Še danes odhajamo na sodišče,« je Kerčmar napovedal, da bodo poskušali dokazati, da je bila skupščina neveljavna.

»Ni res, da bi bile glasovalne pravice komu odvzete. Pravni strokovnjak je ocenil, da je večina pooblastil ničnih. Pooblastila so zgolj podpisana, vse drugo je prazno. Med podpisniki so mrtvi, ljudje, ki sploh niso lastniki delnic, nekateri so oddali več pooblastil,« je po skupščini našteval nepravilnosti odvetnik Bojan Pečenko in namignil, da je bilo organizirano zbiranje pooblastil opravljeno malomarno. Zavrnil je mnenje nasprotnikov, da je bila skupščina nezakonita. »Nismo jim odvzeli možnosti glasovanja, skupščina pa ni ulica,« je dodal. Uprava družbe tudi sicer vseskozi trdi, da deluje zakonito in v zaščito interesov družbe in delničarjev. Obtožbe o tajkunizaciji Cerkljanske pa ocenjuje za populistično gesto skupine posameznikov. »Nimam komentarja, prezgodaj je zanj, stvari se morajo najprej umiriti,« pa je na vprašanje o prihodnosti Certe Holdinga in pomenu množice protestnikov pred vrati včeraj odgovoril prvi mož holdinga Zorko Golob.