Pred kratkim je rdeči petelin močno prizadel kmetijo Lovra Hafnerja v vasi Trnje pri Škofji Loki in ostrešje hleva je skoraj v celoti pogorelo. To je bil zanj hud udarec, ker se z ostarelo mamo komaj preživljata s kmetijo: »Bil sem zaposlen v škofjeloškem LTH in po stečaju podjetja ostal doma na kmetiji. Nimam denarja, da bi si uredili status, ker preprosto ne zmorem tistih nekaj sto evrov mesečno za različne stroške. Tudi premoženja nisem mogel zavarovati in nesreča je vse še poslabšala. Rad bi se še zaposlil tako, da bi lahko delal tudi na kmetiji – a daleč od doma ne morem,« pravi Lovro, ki kar ne more verjeti, da je komaj nekaj tednov po nesreči njegov hlev spet dobil streho. Z mamo imata ducat glav živine, okoli deset hektarov svoje in najete zemlje pa skušata čim bolje obdelati. Očitno je njegova stiska ganila sosede in krajane bližnje okolice.

Ljudje iz vasi Trnje, Binkelj, Vešter, Virlog, Stara Loka so stopili skupaj in v dveh tednih zbrali dovolj za pokritje hleva. Pomagali so tudi nekdanji sodelavci v tovarni, kjer je Lovro delal četrt stoletja, gonilna sila akcije pa je bil sosed Urban Kosmač. Vsak je pač prispeval, kolikor je mogel, in ko smo znova obiskali Trnje, je bil hlev že pokrit.

Lovra Hafnerja je odziv okolja prepričal, da živi med ljudmi, ki jim solidarnost in pomoč sočloveku v stiski nista tuja: »Rad bi se zahvalil vsem in vsakemu posebej, ker so tako nesebično pomagali, da lahko delo na kmetiji teče naprej. To je zame pač vir preživetja,« pravi Lovro, ki smo ga srečali na njivi med pobiranjem krompirja. »Sam ne bi zmogel take naložbe, ker po izgubi službe preprosto nimam dovolj sredstev,« je povedal in se skupaj z mamo še enkrat, tudi s pomočjo Dnevnika, zahvalil za pomoč.