Ali je še čas, da paradižnik s pripravki okrepimo za jesensko rast? Katere pripravke priporočate?

Če paradižnik v času od sajenja ni bil redno tretiran s pripravki proti krompirjevi plesni, je jeseni prepozno za preventivne ukrepe. Močno okužene rastline odstranimo z vrta in sežgemo. Če se plesen pojavlja samo na listih, okužene liste izrežemo in sežgemo ter redno škropimo po zdravi listni površini. Za krepitev paradižnika lahko uporabljamo doma pripravljen čaj iz žajblja, kamilic, rmana, cvetov regrata in cvetov ognjiča, koprive. Domače pripravke proti rastlinskim boleznim uporabljamo na štiri do pet dni. V primeru prvih znakov okužb pa na tri do pet dni. Vsi pripravki delujejo izključno preventivno, pripravljamo jih sproti, če so rastline že močno okužene, jim ne pomagajo več. Varstvo ponovimo vsaj trikrat. Odpornost rastlin povečamo tudi z morskimi algami in aminokislinami. Mešate lahko tudi mleko in vodo v razmerju 1:1 ali pa kupljene pripravke na osnovi fino mlete gline z visokim deležem sulfatnih ionov. Škropimo redno v tedenskih razmikih.

Ali lahko paradižnik zaščitimo pred meglo, ki vsaj v Ljubljani navadno pomeni konec zorenja paradižnika?

Paradižnik v hladnih in vlažnih meglenih dnevih večinoma okuži krompirjeva plesen. Krompirjevo plesen povzroča gliva, ki se zelo hitro širi v vlažnem in hladnem vremenu. Zadostujeta že megla in rosa, ki se ponoči nabere na listni površini. Plesen se najprej pojavi na listni površini, od koder se širi na stebla in plodove. Za zaščito pred vremenskimi vplivi je treba paradižnik gojiti v zavarovanem prostoru, kot je rastlinjak, plastenjak ali nadstrešek, ter redno izvajati ekološko varstvo pred krompirjevo plesnijo.

Kako dolgo v jesen sploh lahko zori paradižnik?

Meseca septembra paradižnik počasneje zori, ker je manj sončne aktivnosti in tudi temperature so nižje. Za pospešitev zorenja paradižnika je v začetku septembra treba odrezati vrh rastline, da energijo, ki je ostala v rastlini, preusmerimo v zorenje plodov. Paradižnik lahko v topli in sončni jeseni zori do oktobra.

Kako lahko zelene paradižnike dozorimo, potem ko je rastlina že propadla?

Pri obiranju plodov priporočamo, da ohranite tudi del peclja. Če je rastlina že okužena in so listi povsem požgani, lahko pričakujemo, da nam bodo gnili tudi plodovi, ki jih prisilno zorimo, saj se plesen z listov širi na steblo in plodove. Treba je vedeti, da z zorenjem bolnih in poškodovanih plodov tvegate tudi propad in gnitje zdravih primerkov. Če se odločite za zorenje, izbirajte le zdrave in dovolj razvite plodove, ki niso poškodovani ali bolni. Priporočamo, da plodove redno pregledujete in odstranjujete tiste, ki kažejo znake gnitja. Plodove obrnite s pecljem navzdol, ker tako zmanjšate tlačenje plodov in s tem poškodbe. Zaboje za zorenje zelenih in delno obranih paradižnikov obložite s papirjem. Povsem zelene plodove paradižnikov shranjujte ločeno od delno obarvanih. Za pospeševanje zorenja zabojček pokrijte s papirjem. Med plodove paradižnika dodajte jabolka, banane ali drugo sadje, tako pospešite zorenje, saj sadje izloča zorilni plin, ki pospešuje zorenje. Zorenje poteka hitreje pri sobni temperaturi. Zelene paradižnike pri zdravem paradižniku oberemo pred prvim mrazom v oktobru in zorimo v notranjih prostorih po enakem postopku.