V briško vinsko klet naj bi letos 400 zadružnikov pripeljalo okoli 7500 ton grozdja. V prvi polovici prihodnjega meseca bodo trgali predvsem bele sorte, v drugi polovici septembra pa večino rdečih. Najbolj razširjeno briško sorto – rebulo – bodo pobirali sredi meseca.

»Najprej smo pobrali modri pinot in chardonnay za penine. Skupaj z vinogradniki spremljamo dozorevanje v vinogradih,« razlaga Goran Jakin iz svetovalne službe Vinske kleti Goriška brda. Veliko od letošnje trgatve pričakuje tudi direktor kleti Silvan Peršolja.

»Po dobri prodaji imamo v kleti dovolj prostora za nov letnik. Da smo na pravi poti, dokazujejo tudi priznanja, ki jih dobivamo tako na domačih kot tujih sejmih.« O letošnji ceni pravi, da bo morda celo kakšen cent višja od lanske, ki je v povprečju dosegla 55 centov za kilogram oddanega grozdja. Grozdje naj bi poplačali v dobrem letu dni. »Naša klet izvozi 40 odstotkov vina. Da bi ta delež lahko še povečali, se potegujemo tudi za lastninski delež v koprski vinski kleti Vinakoper«, dodaja Peršolja.

V kleti Vinakoper računajo, da bodo predelali okoli 4800 ton grozdja. Po sedanjih rezultatih analiz bo kakovost nekoliko nad povprečjem. Največ bodo plačali za grozdje sort refošk, malvazija in rumeni muškat, ki gredo tradicionalno tudi najbolj v prodajo.

Na Krasu bodo trgatev začeli sredi prihodnjega meseca, ko bodo potrgali najprej bele sorte in nato v drugi polovici septembra začeli trgati grozdje za teran. Tega bo letos nekoliko manj od prvotnih pričakovanj. Škodo je namreč naredila nepričakovana julijska toča, ki je najbolj klestila v okolici Hruševice, Tupelč in Kobjeglave. Nekaterim je odnesla celoten pridelek.

»Vse je odvisno od lege. Ponekod ne bo kaj pobrati. Takšne toče pri nas ne pomnimo že vrsto let,« pravi eden tudi po nagradah najboljših pridelovalcev terana Anton Abram s kmetije Petrovi iz vasi Tupelče pri Komnu. »Dela v vinogradu pa je kljub temu veliko. Treba je poskrbeti za poškodovane trte in jih zaščititi. Posledice toče se bodo namreč poznale tudi prihodnja leta.«

Srečo s točo so letos imeli v zgornji Vipavski dolini. Zato pa jih je prizadela peronospora. »Kljub muhasti pomladi bomo imeli tisti, ki nam je uspelo premagati peronosporo, dober pridelek. Nekateri pa ne bodo imeli kaj pobrati. Zadnje toplo vreme samo dodaja kakovost. V višjih predelih se pozna suša. Namakanja pri nas ni. Veliko pa je bilo čiščenja v vinogradih. Poskrbeti je bilo treba, da je bilo med trtami dovolj zračno,« je optimist Dušan Benčina iz vasi Lože. Trgati bodo začeli 10. septembra, najprej pa bodo potrgali sauvignon in modri pinot.

V spodnji Vipavski dolini imajo nekateri srečo, da lahko vinograde namakajo. Mednje spada tudi Radivoj Lisjak iz Zalošč pri Dornberku. »Že dolgo ni bilo pravega dežja, kljub temu pa letina zelo dobro kaže. Tam, kjer imamo možnost, vinograde zalivamo. Še posebej suho je v višjih predelih, kjer bomo tudi najprej začeli pobirati grozdje. Najprej bodo na vrsti chardonnay, sivi in beli pinot. Že sredi tega tedna pa bomo potrgali chardonnay in modri pinot za penine. Letina bo povprečna,« še pove Radivoj, ki ima 12 hektarov površin, zasajenih s trtami.