Na stadionu Edwarda Jancarza, kjer domuje tudi njegov profesionalni klub, je Žagar branil lansko zmago. A na sedmi od enajstih dirk za SP je Slovenec pokazal povsem drugačen obraz kot lani, ko je povozil vso konkurenco. Tekmovanje je končal šele na 13. mestu s štirimi osvojenimi točkami, s čimer se je še bolj oddaljil od želenega osmega mesta, ki na koncu sezone še kot zadnje zagotavlja obstanek v elitni družbi voznikov, ki se v tej sezoni potegujejo za naslov svetovnega prvaka.

Po uvodnem startu je kazalo, da se bo Žagar prebil v ospredje, a je bila vožnja zaradi padca Šveda Fredrika Lindgrena prekinjena. V drugo slovenski spidvejist ni tako dobro startal in prvi nastop končal le s točko. Še slabše je bilo v drugi vožnji, ki jo je končal na zadnjem mestu brez točke. V tretji se je že v prvem zavoju zapletel s tekmeci, izgubil coklo na levem škornju, a le privozil vsaj do točke. Že po žrebu je za vožnjo dneva veljala trinajsta preizkušnja, v kateri je Žagar vozil skupaj s svetovnim prvakom, Angležem Taijem Woffindnom, Američanom Gregom Hancockom in Poljakom Maciejem Janowskim. Žagar je bil dolgo zadnji, ko pa mu je pri vhodu od enega izmed zavojev po notranji strani le uspelo prehiteti Janowskega, je ta toliko iztegnil levo nogo, da ga je Slovenec nenamerno zadel. Poljak je padel, po pravilih pa je Žagarja, ki je v zadnji vožnji osvojil dve točki, upravičeno doletela diskvalifikacija.

»Več kot očitno je, da z mojimi motorji nekaj ni v redu. Toda na žalost v ekipi še sami ne vemo, kaj je narobe. Ob resnično slabem dnevu, ki je pokazal, da ko nisi v formi, tudi domači oval ne pomaga, se lahko zgolj po najboljših močeh trudim naprej in upam, da bomo do Nemčije pokrpali vse luknje, ki jih za zdaj še niti nismo uspeli odkriti,« je priznal Matej Žagar, ki ga štiri dirke pred koncem od osmega mesta loči že 14 točk. Naslednja dirka bo čez dva tedna v Teterowu za VN Nemčije, kjer se bodo najboljši svetovni spidvejisti pomerili prvič.

Izidi: 1. Doyle (Avstral) 16, 2. Woffinden (VB) in Holder (Avstral) po 15, 4. Zmarzlik (Pol) 14, 5. Pedersen (Dan) 12, 6. Hancock (ZDA) in Lindgren (Šve) po 11, 8. Pawlicki (Pol) 10, 13. Žagar (Slo) 4, skupno za SP: 1. Hancock 94, 2. Doyle 87, 3. Woffinden 86, 4. Holder 77, 5. Zmarzlik 75, 6. Janowski 70, 7. Lindbäck 64, 8. Pawlicki 60, 13. Žagar 46. dek