Še šest dni ter sobotna generalka proti Črni gori v Stožicah ob 20. uri – in slovenska košarkarska reprezentanca bo po letu 2004 znova zaigrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pred prvo tekmo s Kosovom v slačilnici izbrane vrste ni čutiti posebne napetosti, saj so igralci samozavestni in verjamejo v ugoden razplet. K temu so pripomogle tudi zmage na pripravljalnih obračunih, nazadnje proti Makedoniji v Mariboru z 82:67 (strelci za Slovenijo: Prepelič 18, Murić 17, Z. Dragić 13, G. Dragić 12, Vidmar 8, Blažič 6, Lapornik 5, Zagorac 3). Čeprav stvari potekajo po načrtu, pa so v igri Slovenije še vedno nekatere pomanjkljivosti.

»Še vedno nekaj manjka. Nekatere stvari moramo še podelati, predvsem komunikacijo v obrambi. V moštvu imamo kar nekaj mladih igralcev, zato je na trenutke težko, saj še ne razumejo vseh stvari. Če želiš igrati hitrejšo košarko, morajo igralci natančno vedeti, kako se gibati na parketu in kam se postaviti. Tako se pogosto v raketi naredi gneča, zaradi česar je težko kreirati. Trudimo se, da bi te stvari odpravili,« pravi kapetan reprezentance Goran Dragić.

Eden glavnih adutov selektorja Igorja Kokoškova bo Edo Murić, ki se je odlično znašel na mestu krila. »S prikazanimi igrami do sedaj moramo biti zadovoljni, sploh če upoštevamo, da imamo novega selektorja, ki ima svoj pogled na igro, uvedel je nove akcije v napadu in drugačen sistem v obrambi. Tudi imena v reprezentanci so se precej spremenila. Treniramo trdo in močno, kar se počasi kaže tudi na tekmah. Prihodnje leto bo vsem lažje, saj se bomo bolje poznali, vsak bo natančno vedel, kakšno vlogo bo imel, in bo seznanjen s selektorjevim sistemom igre. Vsekakor pa to ne bo izgovor. Natančno vemo, kaj moramo v kvalifikacijah narediti – zbrati šest zmag in se uvrstiti na evropsko prvenstvo.«