V New Yorku so se začele kvalifikacije za uvrstitev na glavni turnir zadnjega letošnjega turnirja za grand slam. V njih je izmed četverice slovenskih predstavnikov, ene med posameznicami in treh med posamezniki, v igri le še Blaž Kavčič, medtem ko so se Dalila Jakupovič, Blaž Rola in Grega Žemlja poslovili že v prvem krogu. V glavni žreb turnirja so medtem že uvrščeni Polona Hercog med posameznicami ter Katarina Srebotnik in Andreja Klepač med dvojicami.

V ženski konkurenci je sploh prvič v karieri v kvalifikacijah turnirja velike četverice zaigrala 25-letna Jeseničanka Dalila Jakupovič, trenutno 164. z lestvice WTA, kar je tudi najvišja uvrstitev v njeni dosedanji karieri. K njej so pripomogle predvsem dobre igre na turnirjih ITF, na katerih je vknjižila tudi dve končni zmagi, zadnjo pred desetimi dnevi v Hechingenu v Nemčiji. V prvem krogu kvalifikacij v New Yorku ji je nasproti stala 20 mest višje uvrščena Srbkinja Ivana Jorović, proti kateri pa ni imela možnosti za zmago (3:6, 4:6). »Na začetku sem naredila preveč napak. Malce sem bila živčna, svoje sta dodala še vročina in dejstvo, da dolgo časa nisem igrala na trdi podlagi, tokrat prvič po pol leta. V drugem nizu sem sicer imela priložnost za vodstvo s 5:3, a se je nato vse obrnilo,« je po dvoboju za STA dejala Jakupovičeva.

Malce dražje, z dobljenim po enim nizom, sta svojo kožo prodala prvonastopajoča med posamezniki Blaž Rola in Grega Žemlja. Prvi, 188. igralec z lestvice ATP, je izgubil proti 44 mest višje uvrščenemu Švicarju Marcu Chiudinelliju (7:6, 2:6, 3:6), pri čemer ga je mučila poškodba leve roke, zaradi katere že nekaj časa sploh ni resno treniral. »Vseeno sem upal, da bo bolečina minila. Serviral sem le drugi servis in glede na to, da sem izvlekel tretji niz, je bilo to nad pričakovanji,« je povedal Rola, ki pa je bil kljub temu da, kot pravi, zaradi bolečin ne more dvigniti niti steklenice z vodo, razočaran. Podobno velja tudi za Grego Žemljo, trenutno 150. z lestvice ATP, ki je izgubil proti 17 mest nižje uvrščenemu Darianu Kingu z Barbadosa. Tudi on je dobil prvi niz, nato pa popustil (6:4, 4:6, 4:6).

Zadnji nastopajoči izmed slovenskih igralcev je bil nato vendarle uspešen. Blaž Kavčič, 327. igralec sveta, je s 7:5 in 7:6 (2) premagal Austina Krajicka (ZDA, 138. z lestvice ATP). »Ko sem v karieri imel težave, sem jih imel zaradi servisa. Tokrat pa sem serviral dobro. Upam, da bo tako tudi naprej,« je po zmagi za STA povedal Kavčič, ki za glavni turnir potrebuje še dve zmagi, njegova naslednja ovira pa bo Kanadčan Steven Diez (163. na ATP).