V kolesarskem zakulisju veliko pozornosti zbujata nov tekmovalni koledar Svetovne serije za 2017 in sestavljanje ekip za prihodnjo sezono, pri čemer je največ ugibanj glede sestave elitne ekipe Team Bahrain Merida s slovensko pobudo, Milanom Erženom kot vodjem projekta in Gorazdom Štangljem kot glavnim športnim direktorjem.

Od devetih slovenskih kolesarjev iz sodelujočih elitnih ekip ni nobenega na španski Vuelti. Na tekmovalnem programu jo je imel le Luka Mezgec, a le do majskega italijanskega Gira, ko so se v avstralski ekipi Orica BikeExchange odločili, da bo Kamničan preostanek sezone ob mladem avstralskem sprinterskem upu Calebu Ewanu v vlogi pomočnika in mentorja. Ker je trasa 71. Vuelte letos izbrana predvsem za hribolazce, četrti dan je slavil Francoz Lilian Calmejane (Direct Energie), rdečo majico pa je prevzel še ne ubežnik Kolumbijec John Atapuma (BMC), ekipe v Španijo sploh niso poslale najboljših sprinterjev. Njihov program so enodnevne dirke (Hamburg, Plouay, Quebec, Montreal) in konec septembra še etapni Eneco Tour. Tovrstni tekmovalni program je UCI v sodelovanju z organizatorji dirk prilagodila sprinterski trasi svetovnega prvenstva v Dohi.

Vuelta tudi ne bo podlaga za svetovno prvenstvo, kot je bilo sicer običajno zadnja leta. Da je tritedenska dirka najboljša priprava za vrhunec na poznejših enodnevnih dirkah, se je izkazalo tudi v Riu. Francoski Tour je bil dosti boljša priprava za olimpijski nastop kot druge možnosti. Od najboljših 26 kolesarjev s cestne dirke na Copacabani, kjer je kot 26. končal tudi Primož Roglič, le trojica ni tekmovala v Franciji. Izmed deseterice najboljših v vožnji na čas le dva, tudi deseti, Roglič.

Eden najuspešnejših Slovencev na igrah se je včeraj že vrnil na tekmovalne ceste na krajši francoski etapni dirki Tour du Poitou. Izmed najboljših v Riu na Vuelti tekmujejo le zelo redki. Najbolj izstopajoči izjemi sta Chris Froome (Sky), zmagovalec Toura, in osmi za njim Louis Meintjes (Merida). Kako in koliko časa bosta Britanec in Južnoafričan tudi v Španiji konkurenčna, zanima tudi strokovnjake. Froomu na prvih klancih sicer kaže dobro, bolje kot Albertu Contadorju, ki ga imajo za prvega favorita v lovu na četrto zmago.

Malo se še vrnimo k sprinterjem. Odločitev avstralske ekipe glede Mezgeca se je že izkazala za zadetek v polno. Avstralec Ewan je v nedeljo ob asistenci Kamničana slavil na največji nemški klasiki v Hamburgu, potem ko so zaradi spornega vijuganja diskvalificirali Francoza Nacerja Bouhannija, za katerega je v ekipi Cofidis garal drugi Slovenec, Borut Božič. Tudi francoska ekipa Cofidis zaradi prej omenjene trase v Španijo ni poslala specialistov za hitre kilometre. Kljub tradiciji. Božič ima iz Španije lepe spomine, saj je leta 2009 kot prvi in edini Slovenec slavil na eni od etap treh največjih tritedenskih dirk. Življenjsko priložnost je v Nemčiji imel sicer mladi olimpijec Matej Mohorič (Lampre), saj je bil v skupinici štirih ubežnikov, ki je bila ujeta šele v zadnjem kilometru.

Včerajšnji dan je bil na svetovnih lestvicah UCI tudi ključen za število nastopajočih na svetovnem prvenstvu v Dohi. Po grobih kalkulacijah je Slovenija za eno mesto in nekaj točk izgubila možnost za nastop s šestimi elitnimi kolesarji, kar je bila kvota zadnjih let. V Doho bo selektor Štangelj lahko vzel le tri, čeprav ima z Mezgecem, Božičem in Markom Kumpom močne adute.