Ta konec tedna bo reka Soča gostila kar dve slovenski prvenstvi v skokih z višin. Pogumni skakalci se bodo v soboto v akumulacijsko jezero na Mostu na Soči pognali s 14 metrov visokega odskočišča na leseni skakalnici. Nedeljsko prizorišče skokov pa bo tradicionalno gostil Kanal ob Soči. Tam bodo skakalci s 17-metrskega kamnitega mostu svoje spretnosti in vragolije predstavljali že 25. poletje. Zaradi nedavne nesreče slovenskega skakalca Andreja Bevca v Zvorniku v Bosni in Hercegovini bo vprašanje o varnosti skokov tokrat še bolj v ospredju.

Za skok s 27 metrov 27 metrov hrenovk

Na Mostu na Soči v soboto pričakujejo med 10 in 15 skakalcev. Dolgoletni vodja skokov Darij Vouk pojasnjuje, da so prav zaradi nedavne nesreče varnosti namenili še večjo pozornost, čeprav so že doslej skrbeli, da je bila ta na najvišji možni ravni. »Za varnost bodo dodatno letos skrbeli še gasilci s čolnom in dva dodatna reševalca iz vode z licenco. Zagotovili smo več reševalcev, kot od nas zahteva administracija,« pojasnjuje Vouk. Skakalnica na Mostu na Soči dovoljuje skoke z višine do 18 metrov, je pa pred več kot desetletjem slovenski skakalec v jezero uspešno skočil s 27 metrov. Za nagrado je dobil 27 metrov hrenovk in 300 evrov.

V Kanalu je za skoke prijavljenih enajst skakalcev. Poleg slovenskih asov Aleša Karničnika in Jerneja Klinarja iz Nemčije prihaja skakalec svetovnega formata Christian Wurst. Prijavnice so že prišle tudi iz Italije, Srbije in Anglije, v vodo pa naj bi po treh letih znova skočila tudi predstavnica ženskega spola. Predsednica Turističnega društva Kanal Vanja Cotič pojasnjuje, da je letošnja izvedba skokov posebna: turistično društvo, ki skoke pripravlja že od leta 1988, praznuje 60-letnico delovanja. Hkrati pa bodo to tudi jubilejni 25. skoki z mostu, zato je nad prireditvami ta konec tedna častno pokroviteljstvo prevzel predsednik republike Borut Pahor.

Na odskočišče ne dovolijo vsakemu

Prav zaradi varnosti skakalcev so skoke v Kanalu večkrat odpovedali oziroma jih izvedli s precej nižjega odskočišča. Varnost so ogrožale prevelike količine gramoza v Soči, odpovedi je enkrat botrovalo tudi slabo vreme in zato nevarne naplavine v reki. »Soča mora biti pod mostom globoka vsaj šest metrov, če hočemo varno izpeljati skoke. Potapljači so v ponedeljek izmerili globino 12 metrov. Tudi pred samim tekmovanjem bodo še enkrat preverili stanje,« pojasnjuje Cotičeva. Za varnost v Kanalu skrbita dva popolnoma opremljena potapljača v vodi, dva sta na bližnjem čolnu, v bližini pa je tudi zdravnik. Prijavljene skakalce pred skokom tudi preverijo. »Zgodilo se je že, da skakalcu nismo pustili na odskočno desko, saj smo ocenili, da ni dovolj pripravljen. Bil je sicer sila jezen, a varnost je na prvem mestu,« pravi sogovornica. Doslej hujših poškodb skakalcev v Kanalu ni bilo, nekaj modric pa so si vendarle priskakali.