Poletje je čas, ko zacvetijo trajnice. Na vrtu je vse pisano in čarobno, zato bi marsikdo rad del te cvetlične lepote prenesel tudi v sobo. Toda cvetlice z vrta navadno v sobi po nekaj dneh ovenijo. Seveda pa obstaja mnogo nasvetov, kako šopek v vazi dlje časa ohraniti svež. Med njimi je tudi nekaj res nenavadnih. Denimo ta, da naj v vodo v vazi zlijemo deciliter sladke pijače z mehurčki, menda se najbolje obnese sprite.

Poleg sladkorja dober tudi kis

Sladkor v pijači je rastlinam hrana in zato so dlje časa sveže. Po podobnem principu priporočajo tudi mešanje vode v vazi s kisom in sladkorjem. Kis naj bi omejeval razvoj bakterij, sladkor pa hrani rastline. V vazo naj bi pomešali dve žlički kisa in dve žlički sladkorja. Podobna metoda ubijanja bakterij je tudi ta, da v vodo v vazi dodate antiseptično sredstvo, recimo ustno vodico ali antiseptični gel za umivanje rok.

Prav tako naj bi osvežilno delovala tudi vodka, ki jo dodamo v vodo v vazi. Alkohol naj bi omejeval proizvodnjo etilena, plina, zaradi katerega rože ovenijo. Podobno naj bi delovalo tudi belilo za perilo, ki naj bi ga dodali četrtino čajne žličke na liter vode. Med dodatki v vodo se pogosto uporablja aspirin, ki naj bi znižal pH-raven vode.

Med najstarejšimi nasveti za sveže šopke je gotovo dodajanje bakra. Babice so dodajale bakrove opilke, sedaj ko teh skoraj ni več moč dobiti, pa priporočajo, da v vazo položite bakren novčič in kocko sladkorja. Baker naj bi preprečeval razmnoževanje bakterij, sladkor pa bi bil hranilo za cvetlice.

Osem ur v hladilniku

Za vse te nasvete velja, da so bolj kot ne del urbane folklore. Da bi ugotovila, kaj je res in kaj ne, sta se lani prav teh poskusov lotila Adam Savage in Jamie Hyneman iz kultne oddaje Razbijalca mitov (Mythbusters). V pet različnih vaz sta dala pet enakih šopkov gerber. Vsaki vazi sta dodala enega od čudodelnih dodatkov: vodko, sprite, kis s sladkorjem, aspirin, peto vazo pa sta čez noč dajala v hladilni, tako kot tudi navaja eden od nasvetov. Tretji dan poskusa sta vodo v vseh vazah zamenjala in ponovno dodala čudežno sestavino. Izkazalo se je, da sprite in vodka na rastline ne delujeta prav spodbudno: oba šopka sta že drugi dan poskusa delovala uvelo, četrti dan sta bila že za v smeti. Razložila sta, da je to tako, ker sladkor sprva na rastline sicer deluje poživljajoče, a kot je hrana za cvetlice, je tudi hrana za bakterije, ki se nato hitreje namnožijo in načnejo stebla. Tako bi morala bolje delovati kombinacija kisa in sladkorja, a so tudi te gerbere četrti dan kazale znake ovenelosti in gnitja. Kar pa se tiče alkohola, je z njim in rožami tako kot z alkoholom in ljudmi: sprva je prijeten, nato hitro zamori. Za aspirin sta ugotovila, da rož sicer ni hitreje zamoril, a tudi ni kaj prida pripomogel k dolgotrajnosti šopka.

Za najboljšo metodo, ki cvetlice v šopku najdlje obdrži sveže, se je izkazal hladilnik. Šopek, ki je bil vsako noč po osem ur v hladilniku, je bil tudi sedmi dan še vedno svež. Metoda niti ni presenetljiva niti nova, saj imajo tudi cvetličarji rože shranjene v velikih hladilnikih.

Za dolgoživ šopek je res najbolje, da vodo v vazi nekajkrat zamenjate. Pomembno pa je tudi, kako in kdaj odrežete cvetlice. Rože s socvetjem je najbolje odrezati tako, da je najmanj eno socvetje odprto, druga pa še zaprta. Rože z enim cvetom na steblu, recimo sončnice, pa je treba odrezati tako, da je cvet že popolnoma odprt. Cvetlice vedno režite v hladnih delih dneva, najbolje zgodaj zjutraj. Tedaj rože zadržujejo največ vode. Poskrbite tudi, da bo vaza vedno čista, saj se tako zmanjša možnost hitrega razvoja bakterij. Dobro je tudi, da odrezanih cvetlic ne daste v hladno, temveč v mlačno vodo. Prav tako vodo namreč črpajo hitreje. Vodo je treba zamenjati vsak dan, saj tako najbolje preprečimo nastanek bakterij.