Slovensko podjetje Klaro, ki je največji ponudnik registracij domen, spletnega gostovanja in povezanih spletnih storitev, je od konca julija na italijanski borzi. Sicer samo posredno, saj je na italijanski borzi od 27. julija podjetje Dominion hosting holding (DHH), ki so ga ustanovili slovenski podjetniki in soustanovitelji skupine Klaro Martin Romih, Matjaž Jazbec, Matija Jekovec in Uroš Čimžar ter italijanska podjetnika Giandomenico Sica in Antonio Baldassarra, soustanovitelja podjetja Seeweb.

Skupina Klaro, v kateri sta poleg podjetja Klaro še Domenca in Domovanje, je lani prevzela podjetje Plus hosting, največjega hrvaškega ponudnika podobnih storitev kot Klaro, skupaj z njim pa tudi podružnice v Srbiji. Letos pa so se skupaj z Italijani združili v holding DHH in ga uvrstili na italijansko borzo. Z začetkom trgovanja na borzi se je uspešno končal proces prve javne ponudbe delnic (IPO), v katerem je podjetje od kupcev novih delnic že pridobilo 4,2 milijona svežega kapitala, tržna kapitalizacija podjetja DHH, v katerem so sedaj združena vsa podjetja in blagovne znamke, pa po IPO znaša 14,2 milijona evrov.

»Leto dni od ustanovitve novega podjetja smo zgradili žepno multinacionalko z več kot 90.000 strankami v Sloveniji, Srbiji, Italiji in na Hrvaškem. Zaradi sodelavcev v hčerinskih podjetjih, ki so z več kot desetletnim delom ustvarili dobre poslovne rezultate, uspešen IPO nikoli ni bil vprašljiv. Najverjetneje smo prvi slovenski podjetniki, ki smo uspešno spravili podjetje na italijansko borzo,« je dejal Uroš Čimžar, izvršni direktor skupine Klaro in direktor nove italijanske družbe DHH. »Svež kapital nam bo omogočil hitrejši razvoj skupine s širitvijo na nove trge v regiji, z razširitvijo obsega storitev in začetkom trženja globalnih storitev v oblaku,« je napovedal Čimžar.

Skupina Klaro v Sloveniji zaposluje 21 ljudi, v Srbiji in na Hrvaškem pa še dodatnih 27. Na teh trgih ustvari malo manj kot 2,5 milijona evrov prihodkov. Čimžar upa, da bo IPO koristil tudi širši podjetniški skupnosti v Sloveniji. »Upam, da smo pokazali, da imamo slovenski podjetniki možnost naša podjetja umestiti na borzo in ni edina možnost podjetniškega izhoda le prodaja drugim, večjim ponudnikom. Hkrati pa si zelo želim, da bo naša skupina lahko služila kot kanal za internacionalizacijo manjšim podjetnikom z zanimivimi poslovnimi spletnimi aplikacijami. Takšnim podjetnikom namreč lahko ponudimo partnerstvo, s katerim jim olajšamo njihovo širitev v tujino.« jpš