Pičli dve leti po začetku poslovnega sodelovanja z britansko družbo Laser Sailing je Rotov partner dravsko-pomurski gazeli 2010 zaupal izdelovanje vseh njihovih desetih modelov malih jadrnic ter jim dal orodje za njihovo izdelavo in z njimi podpisal pogodbo o ekskluzivnem sodelovanju. »Ogledali so si vseh pet podjetij, ki smo se potegovali za partnerstvo. Prepričalo jih je, da smo trdno in v dolgoročno rast usmerjeno podjetje,« je pojasnil začetke sodelovanja Štefan Pavlinjek, direktor skupine Roto.

Jadrnice, tudi za razred laser, zdaj izdelujejo v Puconcih, v sicer nesojenem Seawayevem razvojnem centru, kjer pozimi, v tako imenovanem mrtvem obdobju, poteka proizvodnja plovil, poleti pa predvsem rezervoarjev in čistilnih naprav. Pri izdelavi jadrnic so poskrbeli za vrsto izboljšav. So pa sami v celoti odgovorni tudi za distribucijo jadrnic naročnikom, ki jih imajo največ v ZDA, Dubaju in na Novi Zelandiji. Bodo pa prihodnje leto začeli izdelovati nov čoln za morje, saj je zanimanje veliko.

V velikem vzponu je povpraševanje po velikih rezervoarjih za pitno vodo, s katerimi oskrbujejo predvsem bolnišnice, zapore, vojsko, in po čistilnih napravah. Nedavno so razvili novo generacijo čistilnih naprav in jo bodo tudi patentno zaščitili. Čistilne naprave imajo namreč stene z lastnim krmilnim sistemom z računalnikom, integrirano posodo za vzorčenje, zunanjo krmilno omarico s teleskopskim poviškom, da lahko prek interneta krmilijo napravo in spremljajo čiščenje vode. Te čistilne naprave so namenjene naseljem z od 500 do 5000 prebivalci, prodajajo jih predvsem na Slovaškem, v Bolgariji, Franciji in Afriki, kjer so certifikate za njihovo prodajo dobili lani, pa so vodilni na trgu.

Roto, specialist za plastične izdelke, oblikovane po postopku rotomodeliranja, vsako leto izdela okoli sto novih izdelkov in je v svetu četrti tovrstni proizvajalec. Prvo polletje so zaokrožili z desetodstotno rastjo prihodkov, tako naj bi bilo tudi konec letošnjega leta, ko naj bi ustvarili 22,2 milijona evrov skupnih prihodkov. Polovico prihodkov ustvarijo z izdelki za industrijo, med drugim tudi z rezervoarji za gorivo pri motociklih KTM in Honda. Velik potencial vidijo tudi v sodelovanju s proizvajalci kmetijske mehanizacije. Tako na primer za nove kombajne krone, ki bodo na trgu leta 2018, izdelujejo 26 plastičnih delov.

Sodelovanje z različnimi panogami in razvoj različnih izdelkov jim po besedah Pavlinjeka zagotavljata dolgoročno stabilnost. »V letu 2008 so nam prihodki padli za 40 odstotkov, a smo se pobrali. Naš paradni konj je prilagodljivost,« poudarja. Zaradi širitve palete izdelkov ter razvoja ves čas zaposlujejo. Ob letošnjih 20 novih zaposlitvah je v skupini Roto zaposlenih 350 ljudi. V skupini je sicer 13 podjetji, med njimi bo srbsko, ki je zadolženo za oskrbo ruskega trga, 15. avgusta zaznamovalo deseto obletnico delovanja. jpš