Drugi dan olimpijskih iger v Riu de Janeiru je po zaslugi 21-letnega Prekmurca Adriana Gomboca zadišalo po prvi slovenski kolajni, na koncu pa je zasedel peto mesto. Judoist, ki ga vodi aktualna olimpijska prvakinja Urška Žolnir, je v dvorani Carioca Arena 2 v kategoriji do 66 kg premagoval tekmece kot po tekočem traku, se s tremi iponi, ki so jih občutili aktualni evropski prvak Gruzijec Važi Margvešvili, Zambijec Matthews Punzi in Kanadčan Antonio Bouchard, uvrstil v polfinale, v katerem je njegov nalet ustavil Italijan Fabio Basile. V boju za bronasto kolajno je slovenskega judoista z iponom ugnal Rišod Sobirov.

Kdo je pravzaprav 21-letni Prekmurec, ki je v Sloveniji širši javnosti neznan in je včeraj izenačil najboljšo slovensko moško olimpijsko uvrstitev, peto mesto Filipa Leščka v kategoriji do 78 kg iz leta 1980 v Moskvi?

Prve judoistične korake je naredil v Murski Soboti. Njegov tedanji trener Silvo Kaučič se je po klicu Marjana Fabjana strinjal, da je obetavni najstnik presegel lokalno okolje. Preselil se je v osrednjo slovensko judoistično trdnjavo v Celje, kjer živi, trenira in se izobražuje. Po besedah dolgoletnega predsednika Judo zveze Slovenije in predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca je bil vselej priden, delaven in vesten. V zadnjih letih je njegova trenerka Urška Žolnir, pod vodstvom katere je na letošnjem evropskem prvenstvu v Kazanu zasedel peto mesto, kar je bil do včeraj njegov največji uspeh. Da gre za odličnega judoista, je Adrian Gomboc dokazal v zadnjih dveh letih v Budimpešti, na Tajvanu in v Cluju, kjer je v svoji kategoriji zmagal na tekmah za veliko nagrado ali svetovni pokal.

Slovensko judoistično čast bo danes v kategoriji do 73 kg v Riu de Janeiru branil Rok Dragšič.