Jutri bodo svoja vrata spektakularno odprle olimpijske igre v Riu de Janeiru. Na stadion Maracana bo kot prva zakorakala vrhunska manekenka Gisele Bündchen. Skušali smo preveriti, koliko Slovencev bo s tribun gledalo njen prihod oziroma koliko slovenskih navijačev bo navijalo za športnike v Riu. »Povpraševanje za odhod na olimpijske igre je manjše, kot smo pričakovali, verjetno pa temu botruje vse, kar se trenutno dogaja v Južni Ameriki in po svetu,« pravi Milan Sajko iz turistične agencije Sajko turizem. Pri njih zato niso pripravljali posebnih paketov za potovanje na olimpijske igre, so pa prodali šest po naročilu pripravljenih aranžmajev, za katere so potniki morali odšteti od 2500 evrov naprej.

Večjega povpraševanja ni bilo

So pa posebne pakete za obisk brazilskega velemesta v času olimpijskih iger pripravili pri turistični agenciji Kompas, kjer prav tako pravijo, da večjega povpraševanja po teh paketih ni bilo, je pa zaradi oddaljenosti Brazilije težko primerjati povpraševanje po zadnjih igrah v Londonu ali zimskih v Sočiju. Ne gre le za razdaljo, ampak tudi ceno, pravi Jasmina Feguš iz Kompasa. »V času velikih športnih prireditev so cene na destinaciji avtomatično višje – tako nastanitev kot tudi prevoz.« Kot ugotavljajo v Kompasu, se povpraševanje v času tovrstnega dogodka zagotovo ne poveča, saj potniki običajno ne marajo tja, kjer je gneča. »Športni navdušenci pa svojo odločitev sprejmejo že veliko prej, zlasti če gre za tako oddaljene destinacije,« je ocenila Feguševa. Cene Kompasovih paketov za Brazilijo v času iger se gibljejo od 900 do 1600 evrov.

S Kompasom v Rio potuje športna in poslovna delegacija OKS, nekateri pokrovitelji ter nagrajenci, ki so bili izbrani v sklopu različnih nagradnih iger. Poleg tega se bo gospodarske delegacije v Rio udeležilo več kot 10 slovenskih podjetij, s seboj pa bodo peljali tudi okoli 50 individualnih potnikov.

Je pa res, doda naša sogovornica, da se nekateri glede na uspehe slovenskih športnikov za potovanje lahko odločijo naknadno, v času iger. A ker je Brazilija predaleč, paketov v zadnjem hipu niso pripravili.

V hostlih za trinajst nočitev manj kot dvesto evrov

Ker po našem poizvedovanju nobena od slovenskih turističnih agencij ne ponuja potovanj last minute za Rio de Janeiro, smo preverili, koliko bi stalo potovanje, če bi se ga v zadnjem hipu odločili organizirati sami. Včeraj smo pogledali, koliko bi stale letalske karte, če bi se iz Ljubljane v Rio de Janeiro odločili potovati jutri. Glede na priljubljeno iskalno bazo letalskih povezav skyscanner bi za najcenejšo povratno povezavo iz Ljubljane s prevoznikoma Lufthansa in LATAM Airlines Brasil morali odšteti slabih tisoč sedemsto evrov. Če bi se odločili leteti iz Benetk, bi za povratni let z dvema postankoma odšteli dobra dva tisočaka, približno toliko stane tudi Allitalijin povratni let iz Zagreba. Iz avstrijskega Gradca pa bi v Rio in nazaj lahko leteli za dobrih 1800 evrov. Presenetljivo je bila torej najbolj ugodna opcija iz Ljubljane, še pred nekaj dnevi je bila namreč cena za povratno karto z nekoliko različnimi datumi precej višja – zanjo bi morali tedaj odšteti vrtoglavih tri tisoč evrov.

Na enem izmed najbolj priljubljenih portalov za rezervacije nastanitev booking.com smo preverili tudi cene hotelov in hostlov v Riu v času olimpijskih iger. Najcenejša opcija je bivanje v hostlih; tam bi za trinajst nočitev odšteli nekaj manj kot dvesto evrov, če bi si zaželeli bolj razkošne nastanitve v hotelu, pa bi dvotedensko bivanje lahko stalo tudi več kot pet tisoč evrov.