Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Policijski upravi Ljubljana Valter Zrinski je javnosti razkril nekaj podrobnosti grozovitega umora 63-letnega Branimirja Bajdeta s Ključevice, vasi pod Kumom v Zasavju. Policisti so že v četrtek dopoldne prijeli osumljenca, po naših podatkih gre za 29-letnega Asmirja Sulejmanovića, ki je kriminalistom na zaslišanju kar sam opisal, kako je prišlo do strahotnega dogodka. Sulejmanović, ki so ga v vaseh pod Kumom domačini klicali kar Janko, je v priporu, ovadili so ga zaradi kaznivega dejanja umora, ki naj bi ga storil iz koristoljubja. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

Truplo pripel na verigo in ga odvrgel v globel

Poročali smo že, da so policisti dobili informacijo o pogrešanem Bajdetu prejšnji ponedeljek, truplo so kaj kmalu našli blizu kmetije, kjer je Bajde zadnja leta prebival, a so javnosti šele v sredo sporočili, da je najverjetneje šlo za kaznivo dejanje, saj je obdukcija pokazala znake nasilne smrti. Zdaj so pojasnili pravi scenosled dogodkov.

Bajde in osumljeni Sulejmanović sta se poznala že dlje časa. Ob našem obisku sorodnikov in sosedov prejšnji teden so vsi naši sogovorniki govorili o nekem Janku s čudnim priimkom, ki da je večkrat prebival na odmaknjeni kmetiji Bajdeta, mu pomagal pri spravilu lesa, a bil hkrati z njim tudi večkrat v hudih sporih. Očitno je do enega od takih sporov prišlo tudi v sredo, 20. julija, zvečer. »Osumljenec je najprej s sprednjim delom traktorja povozil 63-letnika, nato pa ga je z namenom, da mu vzame življenje, prevozil še z zadnjimi traktorskimi kolesi,« je razložil Valter Zrinski. Poškodbe so bile hude, povozil ga je čez telo in glavo, ki je bila menda povsem zmečkana. Bajde je umrl na kraju zločina, Sulejmanović pa ga je privezal na debelo verigo in ga prek njive s traktorjem odvlekel do bližnjega gozda v globel, kjer ga je skril. Potem je šel nazaj v hišo in ukradel nekaj predmetov, med njimi tudi denarnico, v kateri je bilo nekaj malega denarja. Od tod tudi domnevni motiv, ki ga je poudaril Zrinski – šlo naj bi za koristoljubje. Osumljeni se je nato s tem istim traktorjem, s katerim je povozil prijatelja, odpeljal do bližnjih Radeč, kjer ima svojo zlatarno Bajdetova nekdanja žena. Tam je pustil traktor in odšel v Celje, kjer je denar iz Bajdetove denarnice zapravil za pijančevanje. Celo noč je popival in se naslednji dan vrnil v Trbovlje. V petek, 22. julija, pa je prišel celo nazaj na kraj zločina, se pravi na kmetijo na Ključevici. Očitno je želel zabrisati sledi, pobral je nekaj predmetov in jih odvrgel v okolici. Kriminalisti so pri preiskavi nekaj od teh predmetov tudi našli.

Prijeli so ga v Trbovljah

Dva znanca pokojnega Bajdeta sta umorjenega nazadnje videla v sredo, 20. julija. Potem ga nista ne videla ne slišala po telefonu. Tudi na kmetiji ga nista našla, zato sta poklicala policijo, začela se je iskalna akcija. »Iskanje je bilo kar zahtevno, saj gre za gozdnat, strm in težko dostopen teren. Iskali smo tam, kjer se je pokojni po navadi gibal. Našli pa smo ga v ponedeljek popoldne ob četrti uri le kakšnih 50 metrov stran od hiše,« je povedal Valter Zrinski. Policisti so traktor, s katerim je Sulejmanović povozil in tako tudi umoril Bajdeta, našli v sredo, 26. julija, v Radečah. Na podlagi forenzičnih preiskav in analize DNK so kaj kmalu Sulejmanovića tudi osumili in ga pridržali v četrtek, 28. julija, v Trbovljah. V soboto so ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor.

Kot je še pojasnil Zrinski, gre za tako imenovanega specialnega povratnika, se pravi starega znanca policije, ki je bil že večkrat pravnomočno obsojen zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, zaradi česar je nekaj časa že preživel tudi za zapahi. Enkrat naj bi oropal tudi Bajdeta, a preiskava te kraje še poteka. Kot rečeno, je Sulejmanović dejanje priznal in ga na zaslišanju tudi sam podrobno opisal, pri tem pa je vse skupaj tudi obžaloval. »V kakšnem stanju je osumljeni storil kaznivo dejanje in ali je šlo morda za popivanje ali celo za uporabe droge, ne vemo. Osumljenega smo namreč prijeli šele teden dni po dejanju,« je dodal kriminalist Zrinski. Na vprašanje, ali je bil tudi umorjeni morebiti vpleten v kakšne nečedne posle, o čemer so nam pripovedovali domačini, je Zrinski odvrnil, da ni bilo nič resnega.