»Ni prijetno biti ob zmago za tako malo,« je v cilju 48. velike nagrade Kranja potožil Radoslav Rogina (Adria Mobil), potem ko ga je na enodnevni klasiki z najstarejšo neprekinjeno tradicijo vrh Jelenovega klanca za nekaj centimetrov premagal Mattia De Marchi (Team Friuli). Dvanajst let mlajši Italijan je prebral ukano 37-letnega Varaždinca, ki je s stopničkami vseeno ubranil sloves slovenskih ekip.

Kranjska klasika (155 km) je bila po nekaj letih znova uvrščena v niz mednarodnih dirk UCI (II. kategorija). Kot ena štirih enodnevnih v Sloveniji. Tega je bil v konkurenci 16 ekip iz sosednjih dežel, tudi Izraela in reprezentance Katarja, gostitelja svetovnega prvenstva, še posebno vesel zmagovalec. Ključni del je verjetno bil, da je poznal Rogino, obratno ne. »Ko smo ostali trije ubežniki spredaj, sva delala na čelu le z zmagovalcem, ki pa ga nisem poznal. Zame in oslabljeno ekipo je bilo v redu, da bodo stopničke, a grenak okus je, če je razlika tako majhna. Zadnja dva kilometra sem bil na čelu. Dvesto metrov pred ciljem sem malce 'postartal', da ju prestrašim, a je De Marchi priletel mimo in nisem ga zmogel več prehiteti nazaj,« je potožil Rogina.

Zmaga bi bila zelo dragocena. Kot bivši zmagovalec dirke po Sloveniji bi bil prvi z dvojčkom najpomembnejših dirk v Sloveniji. Potek dirke (povprečna hitrost v vročini 44 km/h) je sicer narekovala ekipa Adria Mobila, z napadalno strategijo Boštjana Mervarja, najprej Davidom Perom in potem Rogino na čelu ubežnikov. Izmed slovenskih profesionalnih kolesarjev z velike scene je bil na startu le Grega Bole, in sicer le kot pridruženi član pokrajinske ekipe Gorenjska skupaj z mladimi člani kolesarskega kluba, ki nosi ime KK Grega Bole Bled. »Že od junija nisem bil v tekmovalnem ritmu. Je dobrodošla za vrnitev, saj že jutri (v ponedeljek, op. p.) začnem Vuelto Burgos (UCI – Ekstra, tudi Luka Mezgec),« je pojasnil Grega Bole, vidno izmučen, bolj kot marsikateri mladci.