Le v redko kateri gazeli imajo mirne poletne dneve, saj skušajo v hitrorastočih podjetjih brez predaha ne le skrbeti za po navadi vse večji obseg proizvodnje, pač pa z načrtovanjem razvojnih naložb skrbijo za prihodnjo rast podjetja. Tako je tudi v semiškem Cablexu Plastiku, hčerinski družbi skupine Cablex, ki je bila leta 2014 prepoznana za dolenjsko-posavsko gazelo.

Podjetje, ki ga vodi Igor Jarc, je svoje proizvodne zmogljivosti povečalo že leta 2015, ko je sicer ustvarilo rekordnih 9,8 milijona evrov skupnih prihodkov. To je dobrih sto odstotkov več kot leta 2014, ko so prihodki družbe znašali 4,7 milijona evrov. Podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo plastičnih komponent in mehanskih sklopov, je največji »skok« naredilo s pridobitvijo posla za Vorwerk.

Medtem ko je semiška družba v začetku leta 2014 zaposlovala 24 ljudi, jih danes že 150. Zaradi izjemne rasti je bila oktobra 2014 razglašena za bronasto gazelo. Zdaj jim že zmanjkuje prostora, zlasti v segmentu brizganja plastike. »Če želimo normalno rasti, kar pomeni od 10 do 15 odstotkov na leto, moramo graditi. Potrebujemo dodatnih tisoč kvadratnih metrov, najverjetneje bomo začeli z gradnjo konec naslednjega leta,« je napovedal Jarc. Investicija bo stala okoli 3,5 milijona evrov.

Cablex Plastik zaradi izjemno visokega indeksa rasti prihodkov ostaja v samem vrhu med najhitreje rastočimi podjetji v dolenjsko-posavski regiji. Aktualna analiza poslovanja, ki je opravljena v sklopu izbora Gazela, semiško družbo namreč umešča na četrto mesto, pred njo so samo gradbeno podjetje Samarati Adem, ki je najvišjo rast doseglo med letoma 2012 in 2013, prevozniško podjetje A-sprint, ki strmo raste vse od leta 2013, ter inženirsko-gradbeno mikropodjetje Alva, ki je poskrbelo tudi za poslovno-proizvodni objekt črnomaljske gazele SEP.

Lani je bil gazela dolenjsko-posavske regije novomeški Amplexor Adriatic, ki se je tedaj še imenoval Infotehna Skupina – ta je spomladi 2014 stopila v novo razvojno obdobje. Maja 2014 je namreč s prodajo 75-odstotnega lastniškega deleža postala del mednarodne skupine Euroscript International, ki zaposluje 1700 strokovnjakov po vsem svetu in ustvari več kot 100 milijonov evrov prometa na leto. S tem je povečala skupino podjetij, ki delujejo pod okriljem Euroscripta Internationala, saj je ta že v začetku leta 2014 prevzel belgijski Amplexor.

Amplexor Adriatic je po indeksu rasti prihodkov med letoma 2010 in 2015 med sto najhitreje rastočimi v regiji še vedno dokaj visoko, saj je na 31. mestu. Med prvimi petdesetimi podjetji so tudi gazela Yaskawa Ristro, ki je kar na 11. mestu in je bila kandidatka za regijsko gazelo 2012 in 2013, pa FerroČrtalič iz Dolenjskih Toplic, kandidat za gazelo regije leta 2014, Gen-I in Metalika iz Leskovca, ki je bila kandidatka za regijsko gazelo 2009 in je lani prihodke povečala z 2,3 milijona na 3,1 milijona evrov. V prvi polovici seznama dvest najhitreje rastočih podjetij sta tudi trebanjski REM in novomeški Total. REM je bil regijska gazela že leta 2007 in 2008.