Družina Zabret iz bližnjega zaselka Bobovek ima v lasti naravni biser Čukov bajer. Dolga leta so si prizadevali urediti razmerje z državo, varuhi okolja in občino. A šele letos je mestni svet v Kranju končno sprejel odlok, ki bo omogočil ustrezno gospodariti tudi s to novo turistično priložnostjo.

Zabretovi so dobili zemljišča in ribnike v postopku denacionalizacije, a imeli do letos zvezane roke. Gre namreč za naravni rezervat, kjer je država predpisala ustrezno zaščito. Dolgoletnega čakanja na odločitev, kaj se v tem res slikovitem okolju lahko dogaja, je Zabretove odrešilo predvsem sodelovanje med občino in državo pri vseh predpisih. »Odlok je bil šele sprejet, zato letos posebnih novosti ni. Res pa lahko kot lastniki že prodajamo dovolilnice ribičem in tudi za odpadke in podobno skušamo poskrbeti. Imamo pa tudi že načrt, kako Čukov bajer in okolico spremeniti v privlačno turistično točko, skladno s tistim, kar odlok dovoljuje,« je dejal Metod Zabret ml. o načrtih za prihodnja leta.

Postavili bodo kamp

Območje bodo Zabretovi lahko uredili, postavili manjši kamp, parkirišče za avtodome. Za obiskovalce naj bi bila na voljo peščena igrišča in otroška igrala, skušali pa bodo urediti tudi obalo, kjer je največ kopalcev. Ponudbo naj bi dopolnil manjši gostinski objekt, sanitarije in poti po tem prelepem parku bodo prav tako bolje urejene. Za kopanje pa bo na voljo tudi 32 metrov dolg leseni pomol. Bobovek je dragocen tudi za opazovalce ptic, ki se ob selitvah množično ustavljajo na svojih poteh na jug.

Kot trdijo Zabretovi, bodo preučili tudi možnosti sodelovanja na različnih razpisih, kar bi olajšalo financiranje zdaj kar zanemarjenega okolja, ki pa ga v teh poletnih dneh posebno cenijo kopalci (voda ima do okoli 30 stopinj) in tisti, ki prisegajo na blatne kopeli v Čukovem bajerju. Te naj bi vplivale na boljše počutje. V preteklosti je vse skupaj upravljalo turistično društvo Kokrica, po denacionalizaciji pa se z bajerjem in okoli njega ni veliko dogajalo. »Za to okolje bo dragoceno, če bomo znali spremeniti park Bobovek v privlačno točko, kjer bomo ljudje z okoljem ravnali skrbno in odgovorno,« je prepričana kranjska mestna svetnica Barbara Gunčar.