Igralniška družba Hit bo lastnikom letos po več letih rdečih številk znova izplačala 1,8 milijona evrov dobička. Okrog milijon evrov dividend bo prejela država, druga največja lastnica Mestna občina Nova Gorica pa 180.000 evrov. Novogoriška občina je v letih od 2013 do 2015 od Hita prejela tudi 400.000 evrov turistične takse in 9,6 milijona evrov koncesijske dajatve. A vse to ni ostalo v občinski blagajni, saj je morala občina Hitu vrniti preveč odmerjeno stavbno nadomestilo za igralnici Perla in Park za leti 2013 in 2014. Hitu je namreč že drugo leto zapored na upravnem sodišču uspelo s tožbo proti novogoriški mestni občini.

Lani je morala občina na ta račun Hitu skupaj z obrestmi vrniti skoraj 1,8 milijona evrov, letos pa 328.000 evrov. Občina je igralnici denar že vrnila, a se hkrati pritožila na upravno sodišče in sprožila ustavno pritožbo, saj so prepričani, da je odločitev krivična. Opozarjajo tudi na razlike v napotkih finančne uprave, ki je za leto 2013 izdala drugačna navodila kot za leto 2014, razlike v napotkih se pojavljajo tudi med samimi občinami. Iz Hita pa že sporočajo, da niso zadovoljni niti z odmerama stavbnega nadomestila za lani in letos.

Občina za Hitovo pritožbo ni vedela

Župan Matej Arčon ni nikoli zanikal, da je bilo nadomestilo v preteklih letih, ki je temeljilo na zakonu iz leta 1995, previsoko. Vseeno pa ne njega ne občinskih sodelavcev odločitvi sodišča nista pustili ravnodušnih. Prvič ne zato, ker za pritožbo Hita sploh niso vedeli. O njej so bili seznanjeni naključno dva dni, preden je finančna uprava terjala vrnitev preplačila. Drugič jih je pritožba Hita presenetila, ker so igralniškim družbam ravno za tisto leto močno oziroma za kar tri četrtine znižali nadomestilo. A v Hitu pojasnjujejo, da so ukrepali kot skrben gospodar. Mestna občina se je pri določitvi faktorja za igralniški kompleks odločila za dvainpolkratno povišanje zaradi bližine meje z Italijo. »Nikoli pa ni bilo pojasnjeno, zakaj so prireditelji iger na srečo obremenjeni višje od drugih pravnih subjektov, ki prav tako uporabljajo površine na območju novogoriške občine v bližini italijanske meje. V primerjavi s konkurenčnimi podjetji iz sorodnih dejavnosti po vsej Sloveniji je tako družba Hit v novogoriški občini postavljena v neenakopraven položaj,« pojasnjujejo na Hitu.

Prepričani so, da namen nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ne more biti obremenitev dobička družbe, občina pa da bi morala z ustreznimi mehanizmi poskrbeti za razvoj zdravega poslovnega okolja za vse gospodarske subjekte v občini.