Gramatik redno sodeluje na glasbenih festivalih v ZDA in Evropi, zaznali so ga pri alternativni multimedijski družbi Vice, intervjuvali pri CNN, njegov kitarsko obteženi komad Torture pa uporabili pri kontroverzni seriji Narcos, ki polemizira z ameriško politiko vojne proti mamilom. Mojster spletnega komuniciranja in zagovornik prostega deljenja datotek svojo diskografijo brezplačno ponuja na spletu. Poslovni model, ki ni primeren za vse, narekuje več koncertiranja in dražje vstopnice.

Nedeljski večer je odprl Primorec Blaž Gracar (nekoč znan kot Dpek) z gosti. Sledil je domači hiphop trio Matter, ki ga sestavljajo izvrstni Levanael za računalniki ter vokalista Dacho in Tunja. Hipsterji izpod Kamniško-Savinjskih Alp s sončnimi očali in zlatimi ogrlicami so videti, kot da nikoli ne bi smeli rapati. »Js sem laž, ki išče resnico,« pravijo. Njihov forte je vloga protijunakov, ironija okusa in šovbiznisa. Vešči težkih, počasnih in utesnjujočih basov so maja pri založbi rx:tx izdali prvenec Amphibios s posrečenim občutkom za liriko. Tok prostih asociacij in banalnih ponavljanj navideznih refrenov – »lev, tigr, tigr, lev« –, ki čudno spominjajo na punk poete neke druge generacije. Pri pesmi Anakonda se jim je v živo pridružila tudi Katarina Rešek iz zasedbe Napravi mi dete, ki se je odlično zlila v »mrki flow« tria. Morda si lahko obetamo še kakšno sodelovanje iz tega naslova.

Poudarek Gramatikovega nastopa v živo je na preverjenih EDM-obrazcih, ki se v marsičem razlikuje od njegove obsežne diskografije. Sunkovito preskakovanje hitrosti in žanrov ter lomljenje ritmov, ki se vzpnejo iz umirjenih jazzovskih klaviatur do komaj vzdržnega maličenja in nazaj v manj kot pol minute, je naporno in mestoma estetsko vprašljivo, a dovolj intenzivno, večplastno in dinamično, da zadrži zabave željno mladino. Publika je bila navdušena. Vendar je več kot dvournemu nizanju odštekanih for manjkala zgodba, ki bi zadržala pozornost. Struktura nastopa je bila takšna, kot da bi se vaš radio ali televizor uprla in pričela besno preklapljati med programi. Spremljal ga je kitarist Andrew Block, ki je zasičeno zvočno krajino obtežil s »srce parajočim« kitarskim patosom. Škoda, ker ima drugače Gramatik pravoveren posluh za soul glasbo, kar poklanja zdrav čustveni naboj tudi njegovemu novemu albumu Epigram.

Gramatikova ustvarjalnost pridobi v albumski izvedbi prepotrebno strukturo, kjer šele zares lahko pričnemo ceniti domet tega domiselnega avtorja. Igrivi Epigram, ki korenini v hiphopu, a sega tudi dlje k elektru in celo disku, je v vseh ozirih, tudi v oblikovnem, dovršen izdelek, ki sodi k obvezni poletni opremi. Ponuja pestri nabor sodelovanj od Raekwona do Laibachov. Gostovanje slednjih smo pri nedeljski domačici pogrešali na odru.