»Tudi poleti imamo veliko dela in delamo v treh izmenah. Povpraševanja imamo več, kot ga lahko sprejmemo, saj se trg hitro razvija. Pridobili smo nove naročnike, nekaj med njimi tudi po zaslugi našega podjetja v Nemčiji. Proizvodni park zato ves čas posodabljamo in širimo, z novimi zaposlitvami pa nas bo konec leta najmanj 70,« pojasnjuje Jernej Pavlin, direktor podjetja, ki je specializirano za standardne in nestandardne orodne plošče, ohišja za orodja in obdelane orodne plošče CNC. Podjetje je od leta 2013 do lani, ko so ustvarili 11,8 milijona prihodkov od prodaje, te povečalo kar za 77 odstotkov.

Dobiček vlagajo v nadaljnji razvoj

Primorska gazela, ki je bila sicer večkrat nominirana za gazelo regije, je od spomladi v večinski lasti Slovenske industrije jekla (SIJ), saj je 51-odstotni delež družbe, ki jo je kot eno od podjetij znotraj skupine podjetij ORO leta 2005 ustanovil Janez Suša, kupila Sijeva hčerinska družba Ravne Steel Center. Kdaj naj bi celotni delež podjetja prešel pod okrilje SIJ, katerega večinski lastniki so sicer Rusi, v SIJ ne razkrivajo.

Samo v letošnjem letu je ORO MET v nove stroje vložil 600.000 evrov, medtem ko vsako leto v razvoj in posodobitve vložijo najmanj milijon evrov. »Brez nenehnega vlaganja rasti ne moreš zagotavljati. Zato si prizadevamo ustvariti tudi čim višjo dodano vrednost in dobiček, da lahko zagotovimo razvojni denar,« pravi direktor podjetja, ki je lani ustvarilo 728.000 evrov dobička ob povprečni dodani vrednosti na zaposlenega, ki je znašala 57.042 evrov. Zadnje tedne pospešeno nadgrajujejo informacijski sistem, ki jim bo še izboljšal pregled nad procesi v proizvodnji.

Visoko med najhitreje rastočimi

Podjetje ORO MET je še vedno zelo visoko tudi na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij Primorske po indeksu rasti prihodkov med letoma 2010 in 2015, saj je kar na 14. mestu, na seznamu 500 najhitreje rastočih podjetij v državi pa na 90. mestu.

Med prvih petdeset najhitreje rastočih podjetij primorske regije so tudi že v preteklosti za gazelo prepoznana podjetja Kolektor Koling, ki je bil primorske gazela leta 2011, in Postojnske mesnine, ki so nedavno kupile hotel Golden Pick Sežana blizu mednarodnega mejnega prehoda Fernetiči. Izbor gazele Primorske bo 23. septembra v Šolskem centru Nova Gorica. jpš