»Sem srečnež dneva, da posledice padca niso hujše. Manjka mi le nekaj kože, nisem pa huje poškodovan. Poglejte, kaj vse se je zgodilo samo na enem spustu v dolino. Jutri bo težko, malce bom trd, a s pomočjo tako izjemne ekipe potrebujemo le še kakšen močan pritisk na pedala,« si je še vedno v stresu po prestani drami pod Mont Blancom v okrvavljeni rumeni majici oddahnil kolesar Chris Froome.

Samo popoldanska ploha na dirki po Franciji na spustu z olimpijskega Les Saisiesa in Megeva, ki so jo vsi dobro poznali s četrtkove vožnje na čas, je bila dovolj, da se je boj za rumeno majico in etapno zmago iz umirjenega trpljenja spremenil v dramo. Frooma je na spolzkem ovinku spodneslo na sredinski beli črti. Padcu se ni mogel izogniti niti zelo spretni Vincenzo Nibali. »Danes se je odlično pokazalo, zakaj je dobro imeti nekaj prednosti,« se je razgovoril Froome. »Na Touru ni nikoli mirnega dneva, nikoli ni cilja pred Parizom. Znova se je pokazalo, kako dobro je imeti fante ob sebi, saj sem lahko takoj dobil Geraintovo kolo, ker je bilo moje neuporabno,« je opisal srečo v nesreči. Je lep primer izjemnega delovanja ekipe Sky. Froome je s sposojenim kolesom kolega Gerainta Tomasa odvozil celotni zaključni vzpon do vasice Saint Gervais in je proti najboljšim izgubil le nekaj sekund. Zaradi večjih težav prvega zasledovalca Baukeja Molleme (zdrsnil je na deseto mesto) je prednost pred novim zasledovalcem Romainom Bardetom celo povečal. Pred Parizom in tretjo zmago čaka Frooma poleg dolge noči in ur negovanja odrgnin pri maserju Davidu Rožmanu še najtežja alpska etapa s štirimi prelazi čez 1500 metrov do Morzina in nedeljska slovesna parada v Parizu.

V zadnjem spustu se je v zahtevnih okoliščinah najbolje znašel že velikokrat opaženi spretni Francoz Romain Bardet (Ag2r) in v zadnjem vzponu ujel tudi najmočnejšega ubežnika Portugalca Ruia Costo, ki je za slovenski Lampre tudi lovil prvo zmago. Z Bardetom so tudi Francozi dočakali veliki dan. »Vedel sem, da imam dobre možnosti, da si za vzpon privozim nekaj prednosti. Ko sem ujel Ruia Costo, sem vedel, da gre tudi za zmago dneva. Velik dan zame. Veselje sem videl pri ljudeh ob cesti. Nimam besed. Potrudil sem bom obdržati drugo mesto,« je bil po drugi etapni zmagi v dveh letih vesel (prvi) francoski junak Toura Romain Bardet. Kako zahtevna je bila etapa (146 km, 4100 m višinske razlike), podobna bo danes, dokazujejo zaostanki. Jan Polanc je kot 54. v cilju zadnji ujel manj kot četrt ure, Luka Pibernik in Kristijan Koren pa v »grupetu« pol ure. »Je bilo kar pestro. Klancev ni bilo konca. Le še en dan, pa Pariz!,« je sporočilo dneva Luke Pibernika.

Niz osmoljencev etape, v kateri je ritem ves čas narekovala Astana za Aruja, je dolg. Še pred koncem jo je po nerodnosti klubskega kolega s padcem v skupini skupil Nizozemec Tom Dumoulin. Rogličev tekmec na Giru in favorit za medalje v Riu. Na spustu je v ubežni akciji nerodno padel Pierre Rolland (Cannondale), veliko upanje ekipe Kristijana Korena za etapno zmago. Za Borutom Božičem je iz vrste Cofidisa zaradi padca moral odnehati tudi prvi hribolazec Daniel Navarro.

Izidi, 19. etapa (146 km): 1. Bardet (Fra, AG2R La Mondiale) 4,14:08, 2. Rodriguez (Špa, Katjuša) + 0:23, 3. Valverde (Špa, Movistar), 4. Meintjes (JAR, Lampre-Merida), 5. Quintana (Kol, Movistar) vsi + 0:26, 6. Aru (Ita, Astana) + 0:28, 7. Martin (Irs, Etixx-Quick-Step), 8. Poels (Niz, Sky) oba + 0:36, 9. Froome (VB, Sky), 10. Porte (Avst, BMC) oba + 0:53... 54. Polanc (Slo, Lampre-Merida) + 14:29, 116. Koren (Slo, Cannondale-Drapac) + 31:28, 130. Pibernik (Slo, Lampre-Merida); skupni vrstni red: 1. Froome 82,10:37, 2. Bardet + 4:11, 3. Quintana + 4:27, 4. Yates (VB, Orica-BikeExchange) + 4:36, 5. Porte + 5:17, 6. Aru + 6:00... 58. Polanc 2, 15:47, 103. Pibernik 3,20:00, 162. Koren 4,02:29.