»Tako zelo sem srečen, presrečen. To je nekaj, kar sem si želel že zelo dolgo, vse od evropskega prvenstva leta 2004. Prosil sem boga, da mi ponudi novo priložnost,« je bil po tekmi vesel glavni zvezdnik Portugalske. Enaintridesetletniku je, potem ko je na klubski ravni osvojil prav vse, izjemno kariero uspelo kronati še z uspehom na reprezentančni ravni. Finale se zanj sicer ni začelo najbolje, saj je bil zaradi poškodbe igrišče primoran zapustiti že po vsega 24. minutah srečanja, a se je nato odkupil z neutrudnim bodrenjem soigralcev s klopi.

»Portugalci so si to zaslužili, igralci tudi. Na žalost se zame stvari niso odvile najbolje, saj sem se poškodoval že v uvodnih minutah. Ne glede na to, sem vseskozi verjel v soigralce. To je eden najsrečnejših trenutkov v moji karieri. Vselej sem dejal, da si želim lovorike z reprezentanco in uspelo mi je. Hvala bogu, da so nam stvari šle na roko,« je še povedal Cristiano Ronaldo.

Eden od junakov finalnega srečanja je bil 28-letni Eder. Napadalec Lilla je v igro vstopil šele v 78. minuti, a v podaljšku nato poskrbel za bržkone najpomembnejši zadetek v zgodovini portugalske izbrane vrste. »Cristiano mi je dejal, da bom dosegel odločilni gol. On in soigralci. Vnesel mi je moč in energijo. Vse od prve minute na tem prvenstvu smo trdo garali. Bili smo spektakularni.“

Ne le portugalski nogometaši, uspeh so proslavili tudi njihovi rojaki. Ker v okolici Pariza živi okoli 600 tisoč Portugalcev, je bilo še posebej pestro v središču francoske prestolnice na Elizejskih poljanah, kjer je bilo pred začetkom tekme vse nared za slavje domače izbrane vrste.

A kot poročajo francoski mediji, proslavljanje uspeha ni minilo brez nasilja. Zanj naj bi bila v veliki meri odgovorna skupina najstnikov, ki je po ulicah začela metati steklenice in pirotehnična sredstva. Okoli tri tisoč policistov, ki je skrbelo za mir in red v središču mesta je odgovorilo s solzivcem. »Proslavljanje se je izrodilo v poznih nočnih urah, ko je mladina, ki ni nosila portugalskih zastav, začela provocirati policijo. Veliko navijačev je zaradi tega zapustilo trg,« je zapisal novinar spletnega portala The Local.

Precej bolj klavrnega razpoloženja od Portugalcev so bili gostitelji prvenstva. Selektor Francije Didier Deschamps je po tekmi priznal, da je njegovim izbrancem iz rok spolzela velika priložnost za tretji naslov evropskih prvakov. »Razočaranje je nepopisno. Ni besed, s katerimi bi lahko opisal, kaj čutim. Skupaj smo trpeli, skupaj smo zmagovali in na koncu skupaj tudi izgubili. Je težko, a tako pač je.«