Rezultati drugega kroga igre 100max, v kateri so družine iz sedmih držav spremljale svoj ogljični odtis, so pokazali, da lahko k zmanjšanju škodljivih izpustov pripomore vsak, ki si to prizadeva storiti. Družine so izpuste v drugem tednu zmanjšale v povprečju za 30 odstotkov. Spomnimo: 70 družin iz sedmih alpskih držav je dva tedna štelo v točke pretvorjene grame ogljikovega dioksida in preverjalo, ali je mogoče živeti, ne da bi to mejo presegli. Na dan naj bi posameznik dosegel zgolj 100 točk, kar je enakovredno 6,8 kilograma ogljikovega dioksida. To je namreč skrajna meja, če želimo na Zemlji ohraniti podnebno ravnovesje.

Dvajsetodstotno zmanjšanje emisij pri prehranjevanju

Iz nevladne organizacije za varstvo Alp Cipra, kjer so vodili igro, so sporočili, da so k nižjim izpustom poleg energije za ogrevanje prostorov pripomogle spremembe na področju mobilnosti. »Z zavestno odločitvijo sodelujočih, da se odpovedo avtomobilu in uporabljajo javna prevozna sredstva ali kolo oziroma hodijo peš, so se količine emisij v povprečju zmanjšale za več kot 30 odstotkov. Tudi pri prehranjevanju je bilo pri porabi ogljikovega dioksida zaznati občutno, to je 20-odstotno zmanjšanje. Zagotovilo za uspeh so bile tudi manjše količine mesa ter regionalni in sezonski izdelki,« so pojasnili.

Če je bil namreč v prvem marčevskem poskusu beleženja izpustov CO2 pri številnih udeležencih hamburger s 43 točkami pogosto sestavni del jedilnika, je v drugem tednu že prevladalo spoznanje, da je lahko tudi zelenjavna ponev s testeninami okusna jed, prinese pa samo 5 točk. no